Mainos
Mainos

Suomen demarinuoret paluusta Utöyalle: Tärkeää olla mukana, kun norjalaiset ottavat Utöyan takaisin

Demarinuoret palaavat Utöyan saarelle ensimmäistä kertaa vuoden 2011 terrori-iskun jälkeen. Poliisi turvaa leirin kulkua sekä saarella että lauttamatkalla.

Norjan Demarinuoret (AUF) aikovat tänä kesänä aloittaa uuden luvun Utöyan saaren historiassa. Saaressa järjestetään kesäleiri ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun terroristi Anders Behring Breivik murhasi saarella ja Oslon keskustassa 77 ihmistä kesällä 2011. 

Leiri alkaa 6. elokuuta ja turvatoimet ovat tarkat. Järjestäjä kertoo, että poliisi on mukana sekä leirillä että saareen vievällä lautalla. 

Utöyaan tulee demarinuoria Norjan lisäksi ainakin Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Baltian maista. Suomesta leirille lähtee kolme henkeä.

– Matka on mielenkiintoinen ja aika jännittävä. Mielenkiinnolla seuraan, millaiset tunnelmat siellä on. Paikalle tulee ihmisiä, jotka olivat Utöyalla neljä vuotta sitten. On tärkeää olla mukana, kun norjalaiset ottavat Utöyan takaisin, Suomen Demarinuorten varapuheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi pohtii.

Ennätysten leiri

Näkkäläjärvi kertoo, että osa norjan Demarinuorista ei lainkaan halua palata Utöyan saareen. Toisten mielestä saareen paluu on tärkeä osoitus siitä, että väkivalta ei voita pohjoismaista demokratiaa ja poliittista aktiivisuutta.

Utöyn kesäleirille kokoontuu noin tuhat nuorta politiikka-aktiivia. Se on ennätyksellinen määrä. Kun leirejä aiemmin järjestettiin Utöyalla, mukana oli yleensä noin 500–600 osallistujaa. 

Leirillä vierailee tänä kesänä muun muassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, joka oli terrori-iskun aikaan Norjan pääministeri.

Leirillä tehdään muutakin kuin puhutaan politiikkaa otsa kurtussa.

– Siellä pidetään työpajoja eri aiheista ja järjestetään paneeli Lähi-Idän tilanteesta. Iltaisin on keikkoja ja leirillä järjestetään jalkapalloturnaus. Se kuulostaa poliittiselta toiminnalta, mutta ei tehdä niin hampaat irvessä, kun välillä käydään palloakin potkimassa, Näkkäjärvi heittää.

Norjan Demarinuorten kesäleiri järjestetään Utöyalla 7.–9.8.2015. Leirillä järjestetään muistotilaisuus Utöyan terrori-iskun uhreille jo tänään.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme