Mainos
Mainos

Suomen ja Kiinan yhteistyö etenee mallikkaasti, kehuvat Xi ja Sipilä

Pääministeri Juha Sipilä on keskustellut Kiinan presidentti Xi Jinpingin kanssa muun muassa Pariisin ilmastosopimuksesta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja Kiinan presidentti Xi Jinping intoutuivat puhumaan maiden välisten suhteiden kehittymisestä niin, että päämiesten tapaaminen venyi selkeästi aikataulustaan.

Xi totesi tapaamisen aluksi olevansa iloinen, että kumpikin osapuoli on työskennellyt huhtikuussa solmittujen yhteistyösopimusten konkreettisen toteuttamisen eteen.

Presidentti Xi vieraili Helsingissä huhtikuussa, ja tuolloin Suomi ja Kiina solmivat muun muassa yhteistyöasiakirjat pandojen suojeluyhteistyöstä, oikeusalan yhteistyön jatkamisesta sekä innovatiivisen liiketoimintayhteistyön tiivistämisestä.

– Oikeastaan kaikilla osa-alueilla on edetty, Sipilä kertoi tapaamisen jälkeen.

Pohjoismainen yhteistyö nousi esiin Sipilän ja Xin keskusteluissa, sillä Xi oli keskustellut aiemmin päivällä Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin kanssa.

– Totesimme, että esimerkiksi ilmastonmuutoskysymys on sellainen, että Pohjoismaat jakavat siinä samanlaisen käsityksen ja Kiinakin jakaa nyt, Sipilä sanoo.

Sipilä kertoo korostaneensa Xille, että Suomen ja Kiinan kahdenvälinen yhteistyö ei saa jäädä pohjoismaisen yhteistyön alle.

Lisäksi Xi antoi vahvan tuen Sipilän mukaan Pariisin ilmastosopimuksen ja maailmanlaajuisen vapaakaupan edistämiselle.

Sipilä puolestaan ilmaisi osanottonsa viikonlopun maanvyöryn uhreille Sichuanin maakunnassa.

Sipilä vierailee tällä viikolla Kiinassa ja osallistuu Maailman talousfoorumiin Dalianissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme