Mainos
Mainos

Suomen lähetystö kärsi vaurioita Kabulin itsemurhaiskussa – kukaan ei ole ilmoittautunut tekijäksi

Ainakin 90 ihmistä kuoli ja 400 haavoittui aamulla tehdyssä itsemurhaiskussa Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Valtaosa uhreista on siviilejä.

Läntisten diplomaattilähteiden mukaan 1,5 tonnia räjähteitä oli piilotettu auton kuljettamaan vesisäiliöön. Poliisin mukaan räjähdys on yksi suurimmista Kabulissa koetuista.

Räjähdys sattui puoli yhdeksältä aamulla keskeisellä paikalla Zanbaqin aukiolla. Alueella on useita ulkomaisia lähetystöjä ja hallintorakennuksia, kuten esimerkiksi presidentinpalatsi.

Suomen lähestystöön pieniä vaurioita

Myös Suomen Kabulin-suurlähetystö sijaitsee räjähdyspaikan läheisyydessä. Matkaa sinne on noin puoli kilometriä.

– Räjähdys tuntui täällä maanjäristyksen kaltaisena ravisteluna, kertoi Suomen lähetystörakennuksessa räjähdyshetkellä ollut toimittaja Rafiullah Kaleem IHAS-uutistoimistosta STT:lle.

Hänen mukaansa alue on varsin strateginen, sillä siellä sijaitsevat niin Afganistanin turvallisuuspalveluiden päämaja kuin esimerkiksi Britannian, Saksan, Ranskan, Turkin ja Kiinan lähetystöt.

Ulkoministeriön mukaan Suomen lähetystö kärsi räjähdyksessä pieniä vaurioita. Pahempia vaurioita kärsi esimerkiksi Saksan lähetystö.

Suomalaisia ei tiettävästi ollut uhrien joukossa. Myöskään kukaan Suomen Kabulin-suurlähetystön työntekijöistä ei haavoittunut iskussa.

Kukaan ei ilmoittautunut tekijäksi

Mikään ryhmä ei tuoreeltaan ottanut iskua nimiinsä. Vuotuisen keväthyökkäyksensä viime kuussa aloittanut Taleban kiisti osuutensa siihen. Järjestö ei tosin yleensäkään tunnusta iskuja, joissa kuolee paljon siviilejä.

Äärijärjestö Isis on viime aikoina ilmoittautunut useiden muiden iskujen tekijäksi Afganistanissa, mutta keskiviikkoon mennessä se ei ollut kommentoinut mahdollista osuuttaan.

Myöskään iskun aiottu kohde ei ollut keskiviikkona tiedossa. Sen onnistuminen kertoi kuitenkin turvallisuustoimien pahasta epäonnistumisesta. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot