Mainos
Mainos

Suomen suurlähetystö: Sveitsin äänestystulos voi vaikuttaa EU:n suhteisiin

Ulkomaalaisten työntekijöiden runsaan lukumäärän on arvioitu vaikuttaneen oikeistopopulistien voittoon Sveitsin maahanmuuttoäänestyksessä.

Oikeistolaiselle Sveitsin kansalaispuolueelle äänestystulos oli suuri menestys. Hallitus ja elinkeinoelämä sen sijaan epäonnistuivat vakuutteluissaan nykyisen vapaaliikkuvuuden sopimuksen puolesta.

– Taustalla tietenkin isoimpana tekijä on se, että joka neljännes Sveitsin väestöstä on ulkomaalaisia. Monet varmasti kokivat, että maahanmuuton volyymi on kasvanut liian suureksi kaikkine eri vaikutuksineen, arvioi ulkoasiainsihteeri Antti Putkonen Suomen Sveitsin suurlähetystöstä.

 – Tulos oli yllätys siinä mielessä, että aikaisemmat vastaavat aloitteet on hylätty. Erityisesti sen johdosta, että elinkeinoelämän tarpeisiin ulkomaalaista työvoimaa tarvitaan jatkossakin. Työperäinen maahanmuutto on ollut yksi Sveitsin menestyksen tekijöitä ja se jatkunee, mutta tietysti nyt uusien ratkaisumallien kautta, Putkonen pohtii.

Täpärä äänestystulos

Kymmenen vuotta sitten Sveitsi sopi EU:n kanssa työvoiman vapaasta liikkuvuudesta. Euroopan komissio on ilmoittanut tutkivansa kansanäänestyksen seuraukset EU:n ja Sveitsin suhteisiin. Ulkoasiainsihteeri Putkonen uskoo äänestystuloksen vaikuttavan EU:n ja Sveitsin välisiin suhteisiin.

– Vapaan liikkuvuuden periaate on niin keskeinen osa EU:n sisämarkkinoita, mutta neuvottelut tätä myöten vaikeutuvat tuntuvasti. Sveitsi ja EU ovat toisilleen kuitenkin niin tärkeät kauppakumppanit, että uskon molempien osapuolten kannalta hyväksyttäviin ratkaisuihin pyritään kaikin neuvottelukeinoin.  

Sveitsiläiset antoivat äänestyksessä niukan tukensa EU-kansalaisten maahanmuuttokiintiöille. Kansanäänestyksessä kiintiöiden kannalle asettui 50,3 prosenttia äänestäjistä. Sveitsissä äänestysaktiivisuus oli 56 prosenttia, mikä on maan mittakaavassa korkea.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme