Mainos
Mainos

Suomi ei ota vielä kantaa Mugaben EU-visiittiin

EU:n ja Afrikan unionin huippukokous pidetään joulukuun alussa EU-puheenjohtajamaassa Portugalissa.

Suomi ei ole vielä päättänyt, miten suhtautua Zimbabwen presidentin Robert Mugaben mahdolliseen osallistumiseen EU:n ja Afrikan unionin huippukokoukseen.

- Seuraamme tilanteen kehittymistä ja toivomme, että puheenjohtajamaa löytää yhteisen ratkaisun asiaan, sanoi pääministeri Matti Vanhasen (kesk) EU-neuvonantaja Riina Nevamäki.

Sitäkään ei ole vielä päätetty, edustaako Suomea kokouksessa pääministeri Vanhanen vai presidentti Tarja Halonen.

Ruotsikin toivoo yhteistä linjaa

Britannian pääministeri Gordon Brown sanoi torstaina, ettei aio saapua paikalle, jos Mugabe on mukana.

Ruotsi puolestaan seuraa Suomen tapaan vielä tilannetta ja toivoo yhteistä linjanvetoa. Pääministeri Fredrik Reinfeldtin lehdistösihteeri Roberta Alenius kuitenkin korosti, että Ruotsi pyrkii muiden maiden kanssa siihen, ettei Mugabe saapuisi kokoukseen.

Edellisestä Euroopan ja Afrikan johtajien huipputapaamisesta on aikaa jo seitsemän vuotta. Tauon syynä on nimenomaan Mugabe.

Itsevaltaisella presidentillä ja noin sadalla muulla maan valtaeliitin edustajalla on matkustuskielto EU:hun. Afrikan unionin kanta on kuitenkin se, että Mugabenkin on päästävä mukaan, ja siksi Portugali aikoo kutsua hänet paikalle.

Suomella oli edessään vastaavanlainen dilemma vuosi sitten Asem-kokouksen ja Burman kanssa. Tuolloin päädyttiin kutsumaan maan edustajat paikalle, mutta Burma lähetti vain virkamiestason delegaation.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme