Mainos
Mainos

Suomi esitteli Isis-linjansa YK:ssa – "Suomi uskottavasti mukana"

Suomen linja äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa on saanut hyväksyntää YK:n turvallisuusneuvostossa, kertoo ulkoministeriön virkamies STT:lle. Valtiosihteeri Peter Stenlund esitteli Suomen linjan YK:ssa yöllä. Suomi pääsee harvoin puhumaan turvaneuvostossa.

Presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta päättivät eilen, ettei Suomi osallistu taistelutoimiin tai aseapuun Isisiä vastaan. Suomi keskittyy lähinnä humanitääriseen apuun sekä esimerkiksi naisten aseman parantamiseen tähtääviin kehityshankkeisiin.

Stenlundin mukaan YK:ssa on yhtenäinen näkemys siitä, että Isisiä vastaan tarvitaan monenlaisia toimenpiteitä ja ohjelmia. Esimerkiksi humanitäärisen avun merkitystä korostettiin kokouksessa.

– Laajassa noin 50 maan rintamassa on laaja kirjo, millä tavalla osallistutaan. Suomi on uskottavasti mukana. Meitä erottaa tietyistä maista vain se, ettemme ole päättäneet mennä sotilaallisesti mukaan tilanteeseen, Stenlund sanoo STT:lle.

Valtiosihteerin mukaan Suomen linjaan vaikuttavat muun muassa resurssit. Lisäksi Suomi on jo ollut mukana Syyrian kemiallisten aineiden hävittämisessä ja yhä läsnä rauhanturvaoperaatioissa alueella.

"Ainutlaatuinen uhka" 

Stenlund sanoo, että turvallisuusneuvostossa on aika laaja yhtenäinen näkemys Isisin aiheuttamasta ainutlaatuisesta uhkasta sekä paikallisesti että laajasti maailmassa. 

Osallistuminen Isisin vastaiseen rintamaan on myös sisäiseen turvallisuuteen vaikuttava asia. Moni ajattelee, että taisteluihin joukkoja lähettävä maa voi joutua muita todennäköisemmin terrori-iskun kohteeksi.

Stenlundin mukaan Suomen osallistuminen rintamaan kuitenkin pikemminkin parantaa kuin heikentää sisäistä turvallisuutta.

– Ellei ryhdytä toimenpiteisiin, uhka kasvaa helposti eri suunnilla. Järjestö on pystynyt rekrytoimaan Euroopasta ja muualta. Ainoa toimiva keino on ryhtyä vaaran estämiseen yhdessä alueen maiden kanssa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme