Mainos
Mainos

"Suomi on EU:n heikko lenkki"

Venäjällä kasvanut länsivastaisuus saa tulta valtion propagandakoneistosta.

Tutkija Sinikukka Saaren mukaan Venäjän television Ykköskanavan kriisiuutisointi pelaa tunteilla ja maalaa Ukrainan sodasta hyvin yksioikoisen kuvan.

– Mitään vihjettä siitä, että Venäjä on kriisiin osallinen, ei anneta.

Saaren mukaan osa Venäjän oppositiosta näyttää asettuneen valtiojohdon ulkopolitiikan taakse. Myös Neuvostoliiton entinen presidentti Mihail Gorbatshov, joka on arvostellut presidentti Vladimir Putinia kansalaisoikeuksien kaventamisesta, on antanut Krimin valtaukselle siunauksensa.

Mutta miten kiristyneet asenteet länttä kohtaan näkyvät suhteissa Suomeen? Saaren mukaan presidentti Sauli Niinistön Venäjän-vierailua koskenut uutisointi esitti Suomen EU:n heikkona lenkkinä.

– Raportoitiin, ettei Suomi halua Venäjän vastaisia pakotteita ja että Suomi voisi olla Italian tavoin EU:n Venäjä-mielisimpiä maita. Jossain annettiin jopa ymmärtää, että Suomi olisi eroamassa EU:sta.

Neuvonantaja Laura Solanko ei usko, että länsivastaiset asenteet vaikuttavat suuresti niiden suomalaisyritysten toimintaan, jotka jo toimivat Venäjällä.

– Leipomot myyvät Venäjän markkinoille tarkoitettuja leipiään venäläisillä tuotemerkeillä. Ja jos puhutaan Fortumin omistamien sähkölaitosten tuottamasta sähköstä, niin eihän töpselissä lue, minkä maalaista sähkö on.

Solanko arvelee, että ilmapiirillä on kuitenkin vaikutuksensa, kun yritykset miettivät uusia investointeja Venäjälle.

– Kannattaako sinne mennä, jos ilmapiiri on tuollainen?

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme