Mainos
Mainos

Susien määrä vaikuttaa pienentyneen Suomessa

Suomen susikanta vaikuttaa pienentyneen, kertoo Luonnonvarakeskuksen eli Luken väliarvio. Maa- ja metsätalousministeriö aikoo muuttaa suden pyyntilupien myöntämiskäytäntöä. 

Tiedossa olevia kuolleita susia kertyi 78 viime vuoden elokuusta tämän vuoden elokuuhun. Luvussa ovat mukana metsästetyt, poliisin määräyksestä lopetetut, liikenteessä kuolleet ja kuolleina löydetyt sudet. Vuotta aiemmin vastaava kuolleiden susien määrä oli 41. 

Neuvotteleva virkamies Sami Niemi maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, että ensi vuodeksi on tarkoitus asettaa pyyntikatto susien kokonaiskaatomäärälle. 

– Se tulee olemaan ainakin pienempi kuin tuo 78, sanoo Niemi.  
Luonnonsuojeluliitto pitää uudistusta hyvänä. Liiton suurpetoasiantuntijan Riku Lumiaron mukaan susikanta kestää enimmillään 20-25 prosentin metsästyksen. 

– Maksimi metsästykselle olisi noin 40-45 sutta, sanoo Lumiaro.  
Viime kevään arvion mukaan Suomessa eli tuolloin noin 200-235 sutta. Susi on luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi.

Susilaumat ovat harvenneet

Viime vuoden marraskuussa Luonnonvarakeskus arvioi Suomessa olevan 22-43 susilaumaa, tämän vuoden lokakuussa 23-28. 

Tutkimusjohtaja Vesa Ruusila Lukesta korostaa, että arvio on alustava. Lopullinen arvio susien määrästä tehdään talven metsästyskauden jälkeen eli ensi maaliskuussa.   
Lisäksi on mahdollista, että Suomeen on muodostunut uusia susilaumoja, joita ei ole vielä havaittu. 

– On muutamia epävarmoja laumoja, joista ei ole saatu riittävästi havaintoja, kertoo Ruusila. 

Susista arviolta noin 15 prosenttia elää laumojen ulkopuolella. EU:n arvion mukaan Suomessa tulee olla vähintään 25 susilaumaa, jotta suotuisa suojelutaso säilyy. Toisaalta Tukholman yliopiston viimekesäisen tutkimuksen mukaan Suomessa pitäisi olla vähintään 800 sutta, jotta kanta säilyisi elinvoimaisena.

Salametsästys on vähentynyt

Viime ja tänä vuonna sallittua kannanhoidollista metsästystä ei ole tarkoitus lopettaa. Sami Niemen mukaan se on selvästi vähentänyt salametsästystä.  

Ongelmana on se, että vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla ja poliisin määräyksestä kaadetut sudet tulevat kannanhoidollisen metsästyksen lisäksi. Siksi susia on tänä vuonna kaadettu enemmän kuin ministeriö ennakoi. 

– Tavoitteena on, että pyydystetään nuoria susia ja jätetään lisääntyvät alfaurokset ja -naaraat rauhaan, sanoo Niemi. 

Käytännössä metsästäjien saaliiksi päätyi viime metsästyskaudella parikymmentä alfaurosta tai -naarasta. Niemen mukaan nuorta sutta on metsässä vaikea erottaa alfasudesta. 

Luonnonsuojeluliiton Riku Lumiaron mukaan oleellista on, että alfasusia ei metsästetä lainkaan. 

– Kun alfayksilö ammutaan, lauma hajoaa, toteaa Lumiaro.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme