Mainos
Mainos

Suurin osa rauhanpalkinnon saajista ei täytä Nobelin ehtoja

Ruotsissa on noussut kohu Nobelin rauhanpalkinnon perusteista, kun norjalaiskirjailija Fredrik Heffermehl julkaisee vuonna 2008 paljon julkisuutta herättäneen "Nobels Vilje" (Nobelin tahto) kirjansa englanniksi.

Heffermehlin mukaan yhdeksän kymmenestä viimeisimmästä palkinnonsaajasta ei oli koskaan pitänyt saada palkintoa, mikäli Alfred Nobelin testamenttia olisi luettu oikein.

Kirjailija valitti vuonna 2008 Tukholman hallinto-oikeuteen asiasta ja oikeuden on määrä käsitellä valitus tänä syksynä.

Ahtisaari ei täyttänyt palkinnon ehtoja

Kirjassaan juristina työskentelevä rauhanaktiivi Heffermehl väittää, että sekä koko norjalainen Nobel-säätiön komitea että rauhanpalkinnon kriteerit rikkovat Nobelin tahtoa palkinnon luonteesta ja ehdokkaista.

- Komiteassa istuu täysin vääränlaisia henkilöitä, on paljon sotilastaustaisia ja Nato-intoilijoita. Tämä käy huonosti yhteen sen kanssa, mitä rauhanpalkinnon tulisi edustaa. Palkinnonsaajat myös harvoin edustavat juuri sitä mitä Nobel halusi eli aseistariisuntaa, Heffermehl kertoo Dagens Nyheterin haastattelussa.

Palkinnonsaajista Heffermehlin mukaan esimerkiksi Äiti Teresan, Jasser Arafatin, Barack Obaman ja Martti Ahtisaaren ei olisi kuulunut Nobelin tahdon mukaan ikinä saada palkintoa.

Nobel-komitea on vastannut syytöksiin sanomalla, että rauhanpalkinnon saajien pohdinnassa Nobelin testamenttia tulee tulkita, eikä hänen testamenttinsa sanaa voida seurata orjallisesti.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme