Mainos
Mainos

Suurlähettiläät: Minskin Ukraina-kokoukselle on turha asettaa suuria odotuksia

Suomen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen muistuttaa, että huomiselle Ukrainan ja Venäjien johtajien tapaamiselle ei kannata asettaa kovin suuria odotuksia.

Vladimir Putin tapaa huomenna Valko-Venäjän Minskissä Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon. Lisäksi kokoukseen osallistuu EU-maiden johtajia ja myös Kazakstanin ja Valko-Venäjän johtajat. Tarkoituksena on keskustella Ukrainan kriisistä ja kaasutoimitusten turvaamisesta.

– Minskin kokoukselle ei pidä asettaa liian suuria odotuksia. Tilanne on muuttunut aika paljon viikon takaisesta, jolloin kokouksesta päätettiin, muistuttaa Hannu Himanen MTV:n Huomenta Suomessa.

Venäjä, eikä Putin itse, aseta Himasen mukaan kovin suuria odotuksia kokoukselle. Kokousta seurataan myös Washingtonissa mielenkiinnolla, kertoo Suomen Washingtonin suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronde.

– Yhdysvallat on lähtenyt koko ajan siitä, että ratkaisu saadaan poliittisen dialogin avulla. Samaan aikaan on luotu poliittista painetta pakotteilla. Jos Minskissä aikaan saadaan jotain edistystä, niin sitä tervehditään Washingtonissa myös tyytyväisyydellä, mutta odotukset eivät ole kovin korkealla, Koukku-Ronde arvioi MTV:n Huomenta Suomessa.

Presidentti Sauli Niinistön reilun viikon takainen vierailu Venäjällä ja Ukrainassa nostettiin isosti esille. Suomen Washingtonin suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronden mukaan presidentti Sauli Niinistön vierailusta Venäjälle ja Ukrainaan ei Yhdysvalloissa puhuttua paljoa.

– Jos mediaa tarkastelee, niin asia oli vähän esillä. Ne, jotka hallinnossa asioita hoitavat, tiesivät vierailusta ja seurasivat sitä.

”Keskustelun ilmapiiri hyvä”

Hannu Himasen mukaan keskustelut Niinistön ja Putinin välillä eivät olleet helpot.

– Ilmapiiri sinänsä oli hyvä, asiallinen ja korrekti. Keskustelut keskittyivät selvästi Ukrainan kriisiin, ja ne eivät olleet mitenkään helpot. Tapaamisena sinänsä se oli erittäin asiallinen. Niin kuin presidentti itsekin on sanonut, niin hänen asettamansa tavoitteet täyttyivät.

MTV:n kyselyn mukaan lähes 80 prosenttia suomalaisista kokee Ukrainan kriisin uhkaavan Euroopan turvallisuutta. Himasen mukaan huoli on ymmärrettävää.

– Pelko on liioiteltua. On oikein olla huolissaan, ja senkin ymmärrän, että kansalaiset kokevat uhan kasvaneen, mutta itse en näe, että olisimme sellaisessa tilanteessa. Niin hallitus, kansalaiset kuin viranomaiset, muut maat ja EU, seuraavat tilannetta tarkasti, Himanen sanoo.

EU ja Yhdysvallat ovat molemmat asettaneet pakotteita Venäjää vastaan. Ritva Koukku-Ronden mukaan Yhdysvalloissa on valmius myös lisäpakoteisiin.

– Pakotteet ovat olleet keskeinen keino. Kyllä siinä on tällainen elementti, että jos tilanne huononee, niin pakotteita lisätään. Niitä koordinoidaan myös EU:n kanssa.

Ukrainan kriisisssä osapuolina ovat olleet alusta asti Yhdysvallat, Venäjä ja osittain EU. EU on tosin jäänyt heikoksi.

–Tämä kriisi on jälleen kerran osoittanut, että EU ei ole sellainen kansainvälinen toimija, jota Suomi on siltä odottanut. Toivomme ja panostamme myös itse siihen, että EU:sta tulisi isompi toimija, Himanen sanoo.

Suurvaltojen välit ovat kireät

Suurlähettiläiden mukaan maailmassa on menossa muutoksia. Suomen Washingtonin suurlähettiläs Ritva Koukku-Ronden mukaan geopoliittinen maailma on muuttunut.

– Välit ovat selvästi kiristyneet. Täytyy muistaa, että suhteet eivät ole olleet kovin tasapainoiset aikaisemminkaan. Yhdysvaltojen Venäjä.-suhde on ollut hyvin pragmaattinen. Jos vertaa muutama vuosi sitten, niin etsittiin positiivisia elementtejä, missä tehdään yhteistyötä ja toisaalta ei ollut enää sellainen suurvaltasuhde, kuten Kylmän sodan aikana oli, Koukku-Ronde arvioi.

– Suurvaltojen väliset suhteet ovat aika heikossa hapessa. Ymmärtääkseni suoria kontakteja on todella vähän tällä hetkellä. Ehkä mielenkiintoisimmat puheenvuorot tässä asiassa tuntuvat viittaavan siihen, että olemme ehkä olettaneet asioita 20 vuoden ajan, jotka eivät ole alkuunkaan pitäneet paikkansa, muotoilee taas Suomen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme