Suurlähettiläs: Afganistanin turvallisuustilanne vaihtelee nopeastikin

Turvallisuustilanne Afganistanissa vaihtelee paljonkin lyhyessä ajassa ja alueittain, kuvailee Suomen Kabulin-suurlähettiläs Ari Mäki.  

Heratin kaupunki, jossa kaksi suomalaista avustustyöntekijää eilen surmattiin, on Mäen mukaan ollut aiemmin suhteellisen rauhallinen eikä siellä ole tapahtunut ulkomaalaisiin avustustyöntekijöihin kohdistettuja iskuja.  

– Kansainvälisten järjestöjen paikallisia työntekijöitä on aikaisemmin kidnapattu.  

Surmatut kaksi naista työskentelivät Heratissa International Assistance Mission (IAM) -järjestön tehtävissä. Afganistanissa toimivat kansalaisjärjestöt noudattavat omia turvallisuussäännöksiään, Mäki sanoo.   

– Heidän liikkumavapautensa on ollut perinteisesti hieman suurempi kuin esimerkiksi lähetystöjen henkilöstön. Osittain siksi, että heillä on katsottu olevan niin kiinteät suhteet paikallisiin toimijoihin.

Perjantai hidastaa tutkintaa

Moottoripyörällä liikkuneiden tuntemattomien miesten epäillään ampuneen kaksi suomalaisnaista taksiin. Uhrien ruumiiden luovuttamisesta kotimaahan ei ole vielä päätetty. Vainajat ovat Mäen mukaan yhä Afganistanin viranomaisten hallussa.  

Suurlähetystöllä ei ole uutta tietoa surmatyön tutkinnan etenemisestä, eikä lähetystö vahvista mediatietoja tutkinnan yhteydessä tehdyistä pidätyksistä. Mäki arvioi, että perjantainen pyhäpäivä hidastaa tutkintaa Afganistanissa.

Uhrien määrä kasvussa

Siviiliuhrien määrä Afganistanin levottomuuksissa on ollut kasvussa. YK:n mukaan väkivaltaisten hyökkäysten siviiliuhrien määrä on kasvanut lähes neljänneksellä alkuvuoden aikana verrattuna vuoden takaiseen. Tammi–kesäkuussa YK sai tietoonsa lähes 5 000 siviilin kuolemaa tai loukkaantumista.  

Kansainväliset Isaf-joukot ovat poistumassa maasta vuoden lopussa. Vastuuta turvallisuudesta on siirretty yhä enemmän afgaaniviranomaisille.   

– Iskut heitä kohtaan ovat lisääntyneet, ja afgaanijoukkojen uhrien ja siviiliuhrien määrä on noussut, Mäki sanoo.  

Hän arvelee, että iskun kohdistuminen suomalaisnaisiin on saattanut johtua uhrien ulkomaalaisuudesta.  

Kommentoi

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme