Mainos
Mainos

Kolme pidätetty Afganistanissa ammuttuihin suomalaisiin liittyen

Afganistanissa on pidätetty kolme ihmistä suomalaisten avustustekijöiden surmaamiseen liittyen, kertoo Suomen Kabulin-suurlähettiläs Ari Mäki STT:lle.

Yksi pidätetyistä on taksinkuljettaja, jonka kyydissä naiset ampumishetkellä olivat. Kahden muun pidätetyn henkilöllisyydestä lähettiläällä ei ole tietoa.

Afganistanin viranomaiset ovat kertoneet Mäelle, että ryöstöyrityksen mahdollisuus on poissuljettu.

Päävastuu Afganistanissa

Tapauksesta on käynnissä kaksi tutkintaa, toinen Afganistanin poliisilla ja toinen Suomen keskusrikospoliisilla.

Ulkoministeriön kriisi- ja avustustiimin vetäjä Jussi Tanner kertoo STT:lle, että päävastuu on Afganistanissa. Hänen mukaansa Suomen laki edellyttää, että suomalaisiin kohdistuneet vakavat rikokset tutkitaan myös kotimaassa, vaikka ne tapahtuisivat ulkomailla.

Kabulin suurlähetystö antaa keskusrikospoliisille virka-apua tapauksen selvittämiseksi esimerkiksi pitämällä yhteyttä toimijoihin paikan päällä Afganistanissa.

Afganistanin poliisitutkinta keskeytyy viikonvaihteen tienoilla kolmeksi päiväksi muslimien paastokuukauden ramadanin päätösjuhlan vuoksi.  

Kotiuttaminen yhteistyössä

Ulkoministeriö avustaa omaisia vainajien kotiuttamisessa. Tanner huomauttaa, että yksittäistapauksissa kotiuttamisesta ei anneta tietoja julkisuuteen.

Kotiuttamisjärjestelyihin vaikuttavat esimerkiksi maan olosuhteet, kohdemaan viranomaisten toiminta ja vakuutusyhtiöt.  

– Tärkeintä on, että kotiuttaminen tapahtuu vainajia kunnioittaen ja omaisten tahdon mukaisesti, Tanner kertoo.  

Afganistanissa sekä kotiuttamisen järjestämistä että tapauksen selvittämistä auttaa Tannerin mukaan se, että maassa sijaitsee Suomen suurlähetystö.  

Paljon surunvalitteluja

Suurlähettiläs Mäki kertoo, että Afganistanin sisäministeri Mohammed Umer Daudzai on luvannut maan viranomaisten tekevän kaikkensa surmien selvittämiseksi.

– Daudzai on vakuuttanut, että oikeus tapahtuu, Mäki sanoo.

Mäen mukaan tapaus on järkyttänyt sekä Afganistanissa että muualla maailmassa. Suomen lähetystö Kabulissa on saanut lukuisia surunvalitteluja.

Sisäministeri Daudzai on pyytänyt tapahtunutta anteeksi ja lähettänyt surunvalitteluja kuolleiden omaisille.  

Kaksi suomalaista avustustyöntekijää surmattiin Heratissa Afganistanin länsiosissa torstaina. He olivat työskennelleet kristitylle International Assistance Mission -järjestölle. Naiset surmattiin taksiin, kun he olivat matkalla torille.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme