Mainos
Mainos

Suurlähettiläs: Le Penin kannatus jäi odotettua vaisummaksi

Laitaoikeistolaisen ehdokkaan Marine Le Penin kannatus jäi odotettua vaisummaksi Ranskan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella, arvioi Suomen Pariisin-suurlähetystön päällikkö Risto Piipponen.

Le Pen sai 21,43 prosenttia annetuista äänistä. Presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen voittoon nousi sitoutumaton keskustalaisehdokas Emmanuel Macron 23,86 prosentin kannatuksella.

– Oli pieni yllätys, että Le Penin kannatus jäi alemmaksi kuin mitä kansallisrintama on saavuttanut muutaman viime vuoden vaaleissa, Piipponen sanoo.

Piipposen mukaan vaaleissa yllätti myös perinteisten valtapuolueiden heikko menestys.

– Ehkä voidaan myös todeta, että Ranskan poliittinen maisema muuttui merkittävästi. Maan kaksi valtaryhmittymää eli keskusta-oikeisto ja sosialistien johtama vasemmisto sai vain neljänneksen kaikista äänistä. Macronin kansanliike sai yksin lähes yhtä paljon ääniä. Voidaan kysyä, onko demokraattisen osallistumisen malli muuttumassa Ranskassa ja vähän laajemminkin.

Kahden viikon päässä siintävällä vaalien toisella kierroksella kilpailee kaksi hyvin erilaista presidenttiehdokasta, Piipponen arvioi.

– Macron on eurooppalaisesti ajatteleva ehdokas, joka haluaa Ranskan pysyvän avoimena ulkomaailmalle. Hän haluaa uudistaa Ranskaa ja maan taloutta maltillisesti. Le Pen sen sijaan ajaa Ranskan eroa eurosta, jopa EU:sta. Hän haluaa Ranskan kääntyvän sisäänpäin, sulkea rajat ja sanoa ei maahanmuutolle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme