Mainos
Mainos

Suurlähettiläs: Thaimaan iskuissa ei tiettävästi suomalaisuhreja

Suomen Bangkokin-suurlähetystön tiedossa ei ole, että Thaimaan pommi-iskuissa olisi kuollut tai haavoittunut suomalaisia. Matkustusilmoituksen tehneitä suomalaisia tavoitellaan. 

Suomen Bangkokin-suurlähetystön tiedossa ei ole, että Thaimaan pommi-iskuissa olisi kuollut tai haavoittunut suomalaisia taikka pohjoismaalaisia, kertoo suurlähettiläs Kirsti Westphalen.

Matkustusilmoituksen tehneitä suomalaisia tavoitellaan parasta aikaa.  

Thaimaassa eilisiltana ja viime yönä Suomen aikaa tapahtuneissa pommi-iskuissa kuoli ainakin neljä ihmistä.

Suurlähetystö kehottaa maassa olevia suomalaisia tarkkaavaisuuteen ja välttämään kiireisimpiä turistialueita sekä seuraamaan viranomaisten ohjeita. 

Thaimaan poliisin mukaan iskut eivät näyttäisi liittyvän terrorismiin, vaan kyseessä olisi paikallisten harjoittama sabotaasi.

"Thaimaassa hyvin vähän suomalaisia"

Westphalenin mukaan Thaimaassa on tällä hetkellä hyvin vähän suomalaisia, joskin heidän tarkkaa lukumääräänsä on vaikea arvioida.

Suomalaisten Thaimaan-matkustuskausi ajoittuu vuodenvaihteeseen.  

– Valtaosa Thaimaan-matkailijoista tulee Etelä-Euroopasta ja Kiinasta tähän aikaan vuodesta.  

Suomen suurlähetystö on saanut Thaimaassa olevilta suomalaisilta joitakin kommentteja Facebookin kautta pommi-iskujen jälkeen.

Suurlähetystö on koettanut tavoitella erityisesti Hua Hinissa olevia suomalaisia saadakseen tietoa kaupungin tilanteesta.  

– Useat kontaktihenkilömme Hua Hinissä ovat kuitenkin poissa kaupungista tällä hetkellä. Yleisesti ottaen kaikki vaikuttaa olevan hyvin, Westphalen sanoo.

Ei tietoa tekijästä

Westphalenin mukaan iskujen tekijästä ei ole vielä tietoa. Suurlähettiläs arvelee, että tapahtumat saattavat liittyä Thaimaan jakautuneen yhteiskunnan poliittiseen levottomuuteen ja viimeviikkoiseen kansanäänestykseen sotilasjuntan laatimasta perustuslaista.

Laki hyväksyttiin kansanäänestyksessä.  

– Kansanäänestys ei ollut avoin, demokraattinen prosessi. Maassa muun muassa pidätettiin ihmisiä, jotka ilmoittivat vastustavansa lakia.  

Thaimaan eteläisimmissä maakunnissa kytee puolestaan muslimiväestöön liittyvä etnis-kansallinen konflikti, Westphalen sanoo.  

– Muslimit haluavat lisätä itsemääräämisoikeuttaan. Aikaisemmin iskuja ei ole kuitenkaan ulotettu turistikohteisiin.  

Bangkokissa on tänään suuri, paikallinen juhlapäivä, Westphalen sanoo. Hänen mukaansa kaupungissa juhlitaan kuningattaren syntymäpäivää ja äitienpäivää.  

– Liikenne kaupungissa on hyvin vähäistä. Iskut vaikuttanevat päivän kulkuun niin, että viranomaiset ovat erittäin tarkkoja turvallisuudesta.  

Pommi-iskuissa kuollut ainakin neljä ihmistä

Thaimaassa on räjähtänyt ainakin 11 pommia vuorokauden aikana.

Paikallisten viranomaisten mukaan suositussa turistikohteessa Hua Hinissä räjähti kaksi uutta pommia eilisiltaisten kahden lisäksi. Kummassakin kaksoispommi-iskussa kuoli ainakin yksi.  

Toisessa suositussa turistikohteessa, lomasaari Phuketilla räjähti yöllä kaksi pommia. Tämänhetkisten tietojen mukaan ne eivät vaatineet kuolonuhreja.

Lisäksi Etelä-Thaimaassa Surat Thanin kylässä ja Trangin kaupungissa räjähti kummassakin ainakin yksi pommi. Kummassakin iskussa kuoli ainakin yksi ihminen. 

Iskukohteista Phuket on erityisesti suomalaisten suosima matkakohde, jonne suomalaiset matkaavat erityisesti talvella. 

Ulkoministeriön viestinnästä kerrotaan MTV Uutisille, että matkustusilmoituksen Phukettiin on tehnyt 28 suomalaista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme