Mainos
Mainos

Suurlähettiläs: Tulitauko olisi merkittävä edistysaskel Ukrainassa

Entinen Suomen Moskovan-suurlähettiläs Heikki Talvitie arvioi MTV:n Kymmenen uutisissa, että Ukrainan kriisissä pelkästään tulitauko olisi merkittävä edistysaskel.

– Tulitauko on iso juttu ja sen jälkeen vasta voidaan tätä varsinaista poliittista ongelmaa aloittaa ratkoa.

Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan ulkoministerit kokoontuivat Berliiniin sunnuntaina keskustelemaan Ukrainan tilanteesta. Ranskan hallituksen mukaan ulkoministerien kokous voi hyvinkin pohjustaa mahdollista Ukrainan ja Venäjän välistä rauhankokousta.

Suurlähettilään mukaan Ukrainan kriisi on monimutkainen ja sen keskeisenä osana on Krimin kysymys. 

– Krimin kysymys on ratkaistavissa siten, että molempien osapuolten tulkinnat pätevät. Tehdään siis sellainen poliittinen ratkaisu.  Ennen kuin siihen päästään, niin tässä on pitkä matka edessä ja voi tulla myös takapakkia. 

Talvitie arvioi, että Putinin viimeinen puhe Krimin niemimaalla indikoi, että Venäjä ei halua eristäytyä ulkomaailmasta. 

– Ovatko se sitten nämä pakotteet vai lännen rintama, joka on Putinia vakuuttanut siitä, että eristäytyminen tulee tapahtumaan, jos kriisi eskaloituu, mutta vetoan tähän Krimiin puheeseen, että Venäjä ei halua eristäytyä maailmasta. 

– En usko että hän millään tavalla on tehnyt päätöksiä heikkouden merkeissä, mutta ilmeisesti hän katsoo, että Venäjä ei tätä eristäytymistä kestä ja siinä mielessä ratkaisua pitää hakea. 

Presidentti Niinistön matkalla vaikutusta

Suomen presidentti Sauli Niinistö teki myös matkan Venäjälle ja Ukrainaan. Niinistö tapasi Putinin ja Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon.

Heikki Talvitien mukaan Niinistön vierailulla on osittain merkitystä tänään alkaneeseen ulkoministeritapaamiseen Berliinissä.

– Sillä matkalla oli yleistä merkitystä, mutta tietenkin Suomen kannalta myös. Suomen kansallinen etu katsottiin nyt sen verran merkittäväksi, että se matka tehtiin. Ja siellä saavutettiin jonkinlainen avaus kommunikaatiolle, jossa Suomi ei rikkonut EU-rintamaa, mutta tapasi Venäjän presidentin ja Ukrainan presidentin ja tästä dialogista voidaan siirtää antia varsinaisiin neuvotteluihin. 

Talvitie muistuttaa, että Niinistöllä ei ollut mandaattia EU:lta matkalleen. 

– Niinistöllä ei ollut EU-mandaattia, mutta toisaalta en usko että Saksa ja Ranskallakaan ei ole EU-mandaattia, toisaalta nämä maat ovat niin merkittäviä maita, että nopeasti näiden maiden kanta muuttuu EU-kannaksi ja sillä tavalla tämä on nyt erilainen tilanne. Se, mitä Niinistö teki todella hyvin, niin hän hankki EU-piiristä ymmärtämystä tälle matkalle ja hänen matkalleen ja tällä tavalla solidarisoitui EU:n kanssa. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme