Mainos
Mainos

Sveitsiläiset torjuivat perustulon

Sveitsissä laaja enemmistö äänestäjistä tyrmää ehdotuksen kaikille yhteisestä perustulosta, ilmenee kansanäänestyksen tulosennusteista. Ennusteiden mukaan jopa 78 prosenttia äänestäjistä on perustuloa vastaan.

Perustuloehdotuksen torjuminen ei ole yllätys, sillä sveitsiläisten mielipide oli samansuuntainen myös kansanäänestystä edeltäneissä gallupeissa. Myös Sveitsin hallitus on vastustanut ehdotusta, samaten kuin liki kaikki muutkin poliittiset puolueet.

Tänäisessä äänestyksessä otettiin kantaa vain perustulon periaatteeseen, ei siihen, minkä suuruinen se olisi tai miten se rahoitettaisiin. Julkisessa keskustelussa on puhuttu noin 2 500 Sveitsin frangista (noin 2 300 eurosta) kuukaudessa. Viranomaisten mukaan se tarkoittaisi yli 25 miljardin frangin lisälaskua yhteiskunnalle vuosittain.

Perustulo ei ollut ainoa äänestyksessä oleva asia, vaan sveitsiläiset ottivat kantaa myös muun muassa turvapaikkaprosessin nopeuttamiseen. Ennusteiden mukaan 66 prosenttia äänestäjistä on prosessin nopeuttamisen kannalla.

61 prosenttia oli ennusteiden mukaan myötämielisiä myös sille, että alkioille voidaan tehdä geenitestejä ennen kuin ne asetetaan kohtuun koeputkihedelmöityksessä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme