Mainos
Mainos

Sveitsissä tiukka äänestys EU-maahanmuuton rajoittamisesta

EU:n kansalaisille asetettavaa maahanmuuttokiintiötä koskevasta äänestyksestä Sveitsissä on tulossa äärimmäisen tasaväkinen. Jopa niin tasaväkinen, etteivät tutkimuslaitoksetkaan uskalla ennustaa lopputulosta. 

Gfs.bern-tutkimuslaitoksen mukaan näyttäisi siltä, että sekä kiintiön kannattajilla että vastustajilla on noin 50 prosentin kannatus. 

Kansanäänestyksen takana ovat oikeistopopulistit, joiden mielestä Sveitsi on päästänyt liikaa ulkomaalaisia työmarkkinoilleen. Kampanjassaan oikeisto syytti maahanmuuttajia muun muassa vuokrien noususta, terveydenhuollon ja koulutusjärjestelmän ylikuormittamisesta sekä liikenneruuhkista. 

EU-maahanmuuton rajoittamista vastustavat Sveitsin hallitus, useimmat puolueet sekä liike-elämä. Huolena on, että maahanmuuton rajoittaminen huonontaa Sveitsin EU-suhteita ja johtaa työvoimapulaan. 

Sveitsi sopi EU:n kanssa työvoiman vapaasta liikkuvuudesta yli 10 vuotta sitten. Samalla solmittiin joukko muita taloussopimuksia, joiden kohtalo on nyt myös vaakalaudalla. 

EU:n oikeuskomissaari Viviane Reding on korostanut, että sopimukset ovat kokonaisuus, josta Sveitsi ei voi jälkikäteen poimia mieluisiaan. 

Sveitsissä on kahdeksan miljoonaa asukasta, joista neljännes ulkomaalaisia.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme