Mainos
Mainos

SVT: Ruotsi vuoti korvaamatonta tietoa Venäjästä Yhdysvalloille

Ruotsin tiedusteluelin FRA on Yhdysvaltojen tärkein kumppani Venäjän johtoa koskevassa tiedustelutiedossa, ilmenee Ruotsin radion erikoisraportissa.

SVT matkusti Brasiliaan haastattelemaan brittilehti Guardianin toimittaja Glenn Greenwaldia ja sai nähtäväkseen Edward Snowdenin paljastaman asiakirjan tämän vuoden huhtikuulta.

"FRA on toimittanut NSA:lle ainutlaatuisen kokoelman tietoja Venäjän johdosta ja sisäpolitiikasta", asiakirjassa todetaan. 

Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden viraston NSA:n johdolle osoitetussa asiakirjassa todetaan, että Ruotsia on kiittäminen Venäjän johtoa ja vastavakoilua koskevan tiedon tärkeimpänä lähteenä.Asiakirjat eivät kerro tarkemmin, keitä johtajia FRA on seurannut.

FRA myhäilee tiedolle

Ruotsin tiedusteluelin ei kommentoi SVT:lle tietoja. - En voi ylipäätään ottaa kantaa tällaisiin tietoihin. Kuullostaa kyllä imartelevalta, sanoo FRA:n tiedottaja Fredrik Wallin.

Tiedottajan mukaan FRA tekee yleisellä tasolla yhteistyötä eri maiden vastaavien elinten kanssa Ruotsin lakien puitteissa.

Ruotsi on julkisesti myöntänyt, että sen kautta kulkevaa tietoliikennettä seurataan ja asiasta on säädetty laki vuonna 2008. Tiedusteluanalyytiikan professori Wilhelm Agrell kuvailee SVT:lle, että tiedot osoittavat FRA:n ja Ruotsin toimivan tiedustelutiedon alihankkijana Yhdysvalloille.

Venäjän tärkeimmät tietoliikenneyhteydet länteen kulkevat Ruotsin kautta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme