Mainos
Mainos

Sydneyn oopperatalon kiistelty arkkitehti palkitaan

Sydneyn oopperatalon arkkitehti palkitaan työstään vuosikymmenten vihanpidon jälkeen. Talon suunnittelija, tanskalainen arkkitehti Jörn Utzon täyttää 80 vuotta torstaina. Hänet palkitsee Sydneyn kaupunki ojentamalla hänelle kaupungin avaimet.

Sydneyn oopperatalon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1959, vaikka suunnitelmat eivät olleet valmiit. Rakennustyöt alkoivat arkkitehdin vastustuksesta huolimatta. Utzon lähti Australiasta eikä koskaan nähnyt rakennusta valmiina. Oopperatalo vihittiin käyttöön vuonna 1973.

Utzon on kutsuttu Sydneyiin vastaanottamaan palkintoaan. Hän asuu nykyisin Espanjassa. Utzonin läheinen ystävä kertoo, että arkkitehti on onnellinen saamastaan tunnustuksesta mutta ei todennäköisesti tule vastaanottamaan kunnianosoitusta.

Sydneyn oopperatalosta on tullut koko Australian symboli. Sen kuorirakenteet, kuin joukko sisäkkäisiä purjeita, näkyy likimain kaikissa Australiasta kertovissa kuvissa ja esitteissä.
(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme