Mainos
Mainos

Synnyttäneiden lepokeskukset yhä suositumpia Kiinassa

Samaan aikaan, kun Suomessa tuore äiti kamppailee yöherätysten, silmäpussien ja pyykinpesun kanssa, kiinalaisella äidillä on lupa vain levätä. Kiinassa vanhoja perinteitä uudistetaan vastaamaan nykypäivän vaatimuksia.

Synnytyksestä toipumisen ympärille on perustettu Kiinassa kokonainen bisnes, joka nojaa vanhoihin perinteisiin.

Erityisen ruuhkaisia ovat niin sanotut lepokeskukset, joihin tuoreet äidit vetäytyvät kuukaudeksi synnytyksen jälkeen. Kyse on vanhasta kiinalaisesta perinteestä, yuezin viettämisestä. Termi zuo yuezi, tarkoittaa suoraan käännettynä ’istua kuukautta’ eli levätä kuukausi synnytyksen jälkeen.

– Perinteisesti yuezin aikana ei saa astua jalallaankaan ulos, ei saa käydä suihkussa eikä pestä hampaita, eikä tehdä mitään muuta kuin levätä ja imettää vastasyntynyttä vauvaa, kertoo Shanghaissa työskentelevä toimittaja Linda Ma Radio Novan haastattelussa.

Varakkaampi väestö hakeutuu mieluusti juuri yuezi-keskuksiin.

– Yuezi-keskuksessa on lääkäreitä, sairaanhoitajia ja fysioterapeutteja huolehtimassa äideistä ja lapsista. Joissakin on myös kylpylä sekä kaikenlaista ohjelmaa. Asiakas saa myös itse räätälöidä sopivimmat hoidot ja ruokavaliot. Keskuksissa on yksityishuoneita äidille ja lapselle. Myös lapsen isä on sinne tervetullut, Linda Ma kertoo.

Lepokeskukset ovat kuitenkin sen verran hintavia, ja nykyisin myös niin haluttuja, etteivät kaikki niihin pääse. Suurimmissa kaupungeissa yuezi-keskuksiin on kuukausien jonotuslistat ja kuukauden täyshoidon hinta on keskituloisen kiinalaisen vuoden palkan verran.

Hemmottelukeskuksia myös ulkomailla

Keskukset ovat lisänneet viime vuosina suosiotaan ja kiinalaiset ovat avanneet niitä ulkomaillekin esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Kanadaan.

Myös yuezi-ruokia valmistavat ja toimittavat palvelut ovat yleistyneet monissa maissa.

– Suomessa näitä palveluita ei tietääkseni ole, mutta löysin useampia nettisivuja, joissa Suomessa asuvat kiinalaiset antavat vinkkejä yuezin viettämiseen Suomessa, sanoo Ma.  – Ulkomailla asuvat kiinalaiset myös usein kutsuvat omat tai appivanhemmat vierailulle muutamaksi kuukaudeksi lapsen syntymän jälkeen. Siinä hoituu yuezikin kätevästi, kun on äiti tai anoppi paikan päällä.

Monenlaista yuezia

Perinteisesti synnytyksen jälkeistä lepokuukautta on vietetty kotona, jonne tulevat sukulaiset, varsinkin anoppi tai oma äiti, huolehtimaan tuoreesta äidistä ja pienokaisesta. Sukulaiset tekevät kaikki kotityöt ja laittavat kiinalaisen lääketieteen mukaisia ravitsevia ruokia, joita sitten tarjoilevat äidille vähintään viidesti päivässä. Lisäksi he hoitavat vauvaa, niin että äiti saa keskittyä ainoastaan imetykseen.

Yuezi-ruoissa on paljon kiinalaisia yrttejä ja superfoodeja kuten goji-marjoja. Erityisravinnon tarkoitus on auttaa naista palautumaan synnytyksestä nopeammin. Lepokuukauden viettämisen uskotaan myös ehkäisevän monia vanhuuden vaivoja.

– Hieman edullisempaa on sitten palkata kotiin ammattilainen yuezi-hoitaja. Se on kuitenkin monelle mukavampi vaihtoehto kuin viettää se kuukausi anopin kanssa. Nykyään näistä pahimmista perinteistä on luovuttu, hampaita saa pestä ja itselle mieluisia asioita tehdä. Useimmat kuitenkin pysyttelevät varmuuden vuoksi sisätiloissa sen kuukauden ajan.

Nuoremmat kiinalaisäidit eivät välttämättä pidä perinteitä tärkeinä, mutta noudattavat niitä vanhempiensa mieliksi.

– Vaikka kuukauden sisälläolo kuulostaisikin kidutukselta, niin yuezin vietossa on nuoremmankin sukupolven mielestä myös hyvät puolensa. Aika harvalla on mitään sitä vastaan, että joku muu hoitaa kotityöt kuukauden ajan. Ainakin tätä osaa yuezistä viettävät myös monet Kiinassa asuvat ulkomaalaiset äidit, Linda Ma toteaa.

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme