Mainos
Mainos

Syrizan rivit rakoilivat ennen ratkaisevaa äänestystä – puolue eripurainen lakipaketista

Kreikan päähallituspuolue Syrizan riveissä näkyi keskiviikkona repeilyn merkkejä, kun parlamentti valmistautui myöhemmin illalla äänestämään tukiohjelman ehtona vaadituista lakiuudistuksista.

Varavaltiovarainministeri Nadia Valavani erosi tehtävästään. Valavani ilmoitti, ettei voi tukea vaadittuja säästö- ja uudistustoimia, eikä siten voi jatkaa hallituksessa. Energiaministeri Panagiotis Lafazanis ilmoitti aikovansa äänestää lakipakettia vastaan. 

Entinen valtiovarainministeri Gianis Varoufakis vertasi tukipaketin ehtoja ensimmäisen maailmansodan päättäneeseen Versaillesin rauhansopimukseen ja varoitti, että se uhkaa kasvattaa äärioikeistolaisen Kultaisen aamunkoiton kannatusta.

Ensimmäiseen lakipakettiin sisältyy kiristyksiä muun muassa verotukseen, eläkkeisiin ja työlakeihin.

Syriza on syvästi eripurainen lakipaketista, ja monien sen kansanedustajien odotettiin äänestävän toimia vastaan. Puolueen keskuskomitean 201 jäsenestä 107 vaati paketin hylkäämistä ja uutta puoluekokousta.

Pääministeri Alexis Tsiprasin odotettiin silti saavan parlamentin hyväksynnän esityksille, koska toimet saavat tukea euromyönteisen opposition riveistä. Mielipidemittausten mukaan 70 prosenttia kreikkalaisista toivoo parlamentin hyväksyvän lakimuutokset.

Kreikkalaiset virkamiehet sekä farmaseutit kävelivät ulos työpaikoiltaan kaduille osoittamaan mieltään. Protestoijat vaativat maan parlamenttia äänestämään uutta tukiohjelmaa ja sen ehtoja vastaan.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme