Mainos
Mainos

Syvänmerenpohjassa hiljaista kuin huopatossutehtaalla? Kuulostaa pikemmin ruuhkaiselta kadulta

Maailman syvin merenpinnanalainen paikka Mariaanien hauta ei ole nimensä mukaisesti hiljainen kuin hauta. Lähes 11 kilometrin syvyydessä kuuluvat niin yli menevät laivat, taifuunit kuin valaat. 

– Voisi kuvitella, että maailman syvin paikka valtameressä on yksi maapallon hiljaisimmista paikoista. Tosiasiassa siellä kuuluu lähes taukoamatta sekä luonnon että ihmisen synnyttämiä ääniä, sanoo merentutkija Robert Dziak Yhdysvaltain liittovaltion sää-ja valtamerentutkimusorganisaatiosta NOAA:sta.

NOAA, Oregonin yliopisto ja rannikkovartiosto laskivat Mariaanien hautaan titaanikoteloidun äänilaitteen yli kolmeksi viikoksi. Tulos yllätti tutkijat, kertoo iflscience-nettisivusto. (Kuuntele valaan ja laivan ääniä.)

– Äänimaailmaa Challenger Deepissä (10 971 metrin syvyydessä) hallitsevat lähellä ja kaukana olevat maanjäristykset, erilaiset hetulavalaiden ääntelyt, sekä yli pyyhkäisseen nelosluokan taifuunin valtava meteli, Dziak kuvaa. 

Hetulavalaat ovat kaikkein suurimpia valaita, kuten jättimäinen sinivalas.

– Siellä kuuluu myös laivaliikenteen melu. Sen tunnisti laivan potkurin synnyttämästä säännöllisestä äänestä, Dziak kertoo. 

Ensi vuonna tutkimusryhmä aikoo laskea uuden laitteen samaan paikkaan vielä pidemmäksi aikaa, silloin kameran kanssa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme