Mainos
Mainos

Syyrian ja Irakin valtiot hajoamassa – Isis yllyttää muslimeja toisiaan vastaan

Ulkopoliittisten instituutin tutkija sanoo, että Isis on aiheuttanut uskonnollisten jakolinjoen kärjistymistä Syyriassa ja Irakissa.

Isis edustaa sunnilaista islamia, kuten myös noin 60 prosenttia syyrialaisista. Loput 40 prosenttia Syyriasta muodostuu erilaisista etnisistä ja uskonnollisista vähemmistöistä, kuten druuseista, kristityistä, shiiamuslimeista, alaviiteista sekä jesidikurdeista.

– Pääosin nämä ovat sunnialueita, mutta sekään ei välttämättä ihmisiä pelasta, koska kaikki ne tapetaan, jotka eivät alistu Isiksen opin tulkintaan, vaikka he olisivat sunneja, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta kertoo MTV Uutisille.

Vaikka Isisillä on Alarannan mukaan jonkin verran kannatusta muun muassa Irakin sunniväestön keskuudessa, on jihadistijärjestö yhteinen vihollinen Syyrian oppositiolle ja hallitukselle.

Nyt jakolinjat eri uskonnollisten ryhmittyen kesken ovat kärjistymässä entisestään, sanoo Alaranta.

– Niiden pohjalta tehdään politiikkaa ja se tässä on suuri pitkän linjan ongelma. Yllytetään toinen toisiaan vastaan poliittisten päämäärien ajamiseksi.

Jakolinjojen kärjistäminen hajottaa valtioita

Alaranta kertoo monien uskovan, ettei Syyrian ja Irakin valtiota saada enää koskaan takaisin sellaisiksi yhtenäisiksi kansallisvaltioiksi, jollaisia ne ovat olleet.

– Puhutaan, että Syyria jakautuu esimerkiksi erilaisiin klaaneihin tai federaatioihin uskonnollis-etnisten jakolinjojen mukaan. Samaa puhutaan Irakista, siis että maahan muodostuu pohjoisen kurdialue ja shiia- ja sunni-alueita erikseen.

– Yhteinen kansallinen identiteetti on painunut kokonaan taka-alalle.

Valtioiden hajoamisen mahdolliseksi vaikutukseksi Alaranta sanoo esimerkiksi Turkin reaktion. Turkki on ilmoittanut, ettei se hyväksy Syyrian pohjoisosaan muodostuvaa kurdivaltiota tai autonomista kurdialuetta.

– Aina, kun tällaiset suvereenit kansallisvaltiot lähtevät hajoamaan, ja nythän on tietyllä tavalla käynnissä se hajoamisprosessi, kyllähän ne ovat hyvin väkivaltaisia, pitkäkestoisia ja vaikeasti hallittavia prosesseja. Kyse on hyvin ongelmallisesta ilmiöstä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme