Mainos
Mainos

Syyrian tulitauko otettu USA:ssa varovaisesti vastaan

Yhdysvallat ja Venäjä ilmoittivat Syyrian tulitauosta eilen maanantaina. Valkoinen talo ei ole mitenkään hehkuttanut sopimusta, toisin kuin Venäjän presidentti Vladimir Putin, kertoo MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Yhdysvalloissa esitetty tulitauko herättää enemmän epäilyksiä kuin optimismia.

– Vaikka tulitauosta sovittiin presidentti Barack Obaman ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin puhelinkeskustelun jälkeen, Valkoinen talo ei ole mitenkään hehkuttanut sopimusta toisin kuin Putin, kertoo kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Yksi syy Valkoisen talon varovaisuuteen on se, ettei sopimus koske kaikkia Syyriassa taistelevia osapuolia, kuten terroristijärjestö Isisiä tai al Qaidan al Nusran rintamaa, vaan ainoastaan Syyrian presidentti Bashar al-Assadia ja häntä vastaan taistelevaa oppositiota.

– Sallittua terroristijärjestön pommittamista pelätään käytettävän tekosyynä, sillä tähän asti Venäjä on sanonut pommittavansa terroristijärjestöä, vaikka se on näyttänyt enemmän opposition joukkojen tulittamiselta, Karppinen jatkaa.

– Toisaalta tämä on Valkoisen talon kannalta myös nolo myönnytys, että jollakin tasolla al Assadin kanssa neuvotellaan sittenkin, sillä Venäjän tehtävä on taivutella presidenttiä tulitaukoon ja Yhdysvaltain sitten oppositiojoukkoja.

Yhdysvallat on aiemmin ollut hyvin tiukka siitä, ettei al-Assadin kanssa neuvotella. Nyt lännen suosimat oppositiojoukot näyttävät taas hyvin hajanaisilta. Pelkona on se Karppisen mukaan, että al Assad tästä vielä voimistuu. 

Syyrian tulitauon on sanottu astuvan voimaan tämän vikkon lauantaina.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme