Mainos
Mainos

Syyrian tulitauko repeilee pahasti

Syyrian päivä päivältä repaleisemmaksi käyvä tulitauko osoittaa merkkejä lopullisesta romahduksesta.

Yhdysvaltojen ja Venäjän välit kärjistyivät amerikkalaisten myönnettyä, että liittouman ilmaisku osui lauantaina harhaan ja tappoi kymmeniä Syyrian armeijan sotilaita. 

Yhteenotot useilla rintamalohkoilla ovat niin ikään lisääntyneet, eikä piiritettyihin kaupunkeihin olla saatu avustuskuljetuksia.  

Yhdysvallat myönsi, että liittouman koneet saattoivat iskeä Syyrian armeijan asemiin mutta korosti, että kyseessä oli vahinko. Yhdysvaltojen mukaan koneet kuvittelivat tulittavansa äärijärjestö Isisin taistelijoita.  

Venäjän ulkoministeriö ei selitystä niellyt.  

-Lentäjien toimet - jos ne eivät, kuten toivomme, tapahtuneet suoraan Yhdysvaltojen käskystä - osoittavat joko rikollista piittaamattomuutta tai suoraa kätyröintiä Isisin terroristien kanssa, ulkoministeriö ruoski.  

Iskussa kuoli ainakin 60 sotilasta ja toistasataa haavoittui.  
Venäjän suurlähettiläs Vitali Tshurkin syytti vuorostaan Yhdysvaltoja sitoumusten rikkomisesta ja kutsui iskua huonoksi enteeksi Syyrian tulitauolle.  

-He voisivat odottaa pari päivää ja varmistaa, että iskut kohdistuvat oikeisiin kohteisiin, Tshurkin sanoi.  

Venäjän iskun takia koolle kutsuma YK:n turvallisuusneuvoston kokous loppui sekin lauantaina lyhyeen, mikä sinänsä ei ollut ihme, sillä Yhdysvallat oli leimannut sen jo ennen kokouksen alkua Venäjän julkisuustempuksi.    

Aleppon rauha rikkoutui    

Taistelut Syyriassa laantuivat viime maanantaina merkittävästi tulitauon myötä, mutta loppuviikosta verenvuodatus yltyi jälleen Homsin ja Haman maakunnissa maan keskiosissa sekä kapinallisten hallussa olevissa Damaskoksen itäosissa.  

Myös sodan avainkaupunkeihin kuuluvassa Aleppossa tehtiin tänään ensimmäiset ilmaiskut sitten tulitauon alkamisen. Sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights -järjestö ei ole kyennyt kertomaan, kuka kapinallisten hallussa oleviin kaupunginosiin osuneet iskut teki. Iskuissa haavoittui useita ihmisiä, mutta kuolonuhreista ei ole heti ollut tietoa.  

Kauan kaivattua ruoka-apuakaan kaupunkiin ei ole saatu, sillä rajavyöhykkeelle jumittuneille YK:n avustusrekoille ei ole saatu turvatakuita.  

Viime viikolla kerrottiin Yhdysvaltojen ja Venäjän Syyria-yhteistyöstä:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme