Mainos
Mainos

Syyrian tulitauosta neuvotellaan taas – odotukset vähäiset

Venäjän ja Yhdysvaltojen ulkoministerit Sergei Lavrov ja John Kerry neuvottelevat tänään Sveitsissä uuden tulitauon mahdollisuudesta Syyriassa.

Mahdollisuudet verenvuodatuksen lopettamiseen näyttävät kuitenkin heikoilta. Lavrov sanoi jo eilen, ettei hänellä ole "erityisiä odotuksia" neuvotteluista.

Myös diplomaattilähteet olivat hyvin epäileväisiä neuvonpidon suhteen.  

– Kun on nähnyt ne vähäiset tulokset, joihin edelliset ponnistelut ovat johtaneet, niin täytyy sanoa, että olen melko skeptinen seuraavien suhteen, sanoi nimettömänä pysytellyt ranskalaisdiplomaatti uutistoimisto AFP:lle.  

Joidenkin tutkijoiden mukaan Venäjä saattaa pelata aikaa vahvistaakseen asemiaan ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja.  

– Venäläiset yrittävät saada parhaat mahdolliset asemat ennen kuin presidentti Barack Obaman seuraaja - todennäköisesti Hillary Clinton - astuu virkaan, ja ottaa tiukemman lähestymistavan Syyriaan, uskoi Institute for International and Strategic Affairs -ajatushautomon tutkija Karim Bitar.  

Neuvotteluihin Sveitsin Lausannessa osallistuvat myös YK:n Syyria-lähettiläs Staffan de Mistura sekä Turkin, Saudi-Arabian, Iranin, Irakin, Qatarin, Jordanian ja Egyptin edustajat.  

Venäjän ja Yhdysvaltain neuvottelema tulitauko petti Syyriassa viime kuussa. Sen jälkeen Syyria ja sitä tukeva Venäjä ovat pommittaneet rajusti etenkin Aleppon kapinallisalueita. Pommituksissa on kuollut ainakin 370 ihmistä, heidän joukossaan kymmenittäin lapsia.  

Neljä keskeistä avustusjärjestöä vaatii vähintään 72 tunnin tulitaukoa Aleppoon. Sen aikana ehdittäisiin evakuoida haavoittuneita sekä viedä piiritetyn kaupungin siviileille lääkkeitä ja ruokaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme