Mainos
Mainos

Egyptin moskeijahyökkäyksestä tuli yksi pahimmista terrori-iskuista – yli 300 kuoli 

Egyptin moskeijaiskun kuolonuhrien määrä on noussut jo 305:een, kertoivat oikeusviranomaiset lauantaina. Uhrien joukossa on ainakin 27 lasta. Lisäksi lähes 130 ihmistä haavoittui.

Moskeijahyökkäys on noussut Egyptin historian pahimmaksi. Se on myös yksi tuhoisimmista terrori-iskuista sitten Yhdysvaltoihin vuoden 2001 syyskuussa tehtyjen iskujen.

Sen paremmin Isis kuin mikään muukaan ryhmä ei ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta Egyptissä ja etenkin Siinain niemimaan pohjoisosissa on viime vuosina ollut levotonta islamististen ääriryhmien takia.

Viranomaisten tietojen mukaan maastoasuihin pukeutuneet hyökkääjät olivat pitkäpartaisia ja -tukkaisia. Heillä oli mukanaan musta lippu, joka silminnäkijöiden kuvausten perusteella voisi olla äärijärjestö Isisin.

Asemiehet hyökkäsivät perjantaina moskeijaan kesken muslimien rukoushetken, räjäyttivät pommin ja ampuivat kohti pakoon pyrkineitä ihmisiä. Isku tehtiin lähellä al-Arishin kaupunkia.

Hyökkääjät saapuivat paikalle nelivetoautoilla ja sytyttivät lähtiessään tuleen useita moskeijan lähellä olleita autoja. Heitä arvioidaan olleen noin 30.

Iskun kohteeksi joutuneen moskeijan ovat perustaneet suufilaiset muslimit, joita Isis pitää vääräuskoisina. Jihadistit ovat tehneet Siinailla useita iskuja myös alueen kristittyjä ja beduiineja vastaan.

Egyptin hallitus on käyttänyt järeitä keinoja tukahduttaakseen alueella toimivia jihadistiryhmiä. Pohjois-Siinailla on ollut poikkeustila vuodesta 2014, ja taisteluissa jihadisteja vastaan on kuollut ainakin tuhat turvallisuusjoukkojen jäsentä.

Alue on yksi Egyptin köyhimmistä ja kehittymättömimmistä, eikä paikallinen väestö ole juuri hyötynyt Etelä-Siinain rannikolle rakentuneesta lomakohteiden keskittymästä. 


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme