Mainos

Syyttäjä: Kohlin toimet puolueraha-asiassa tutkittava

Saksan entisen liittokanslerin Helmut Kohlin toimista halutaan aloittaa virallinen rikostutkinta. Bonnin syyttäjänvirasto ilmoitti tänään asiasta Saksan liittopäiville. Kohlin epäillään osallistuneen kristillisdemokraattisen puolueensa salaisiin rahoitusjärjestelyihin.

Kohl, Helmut

Päätös rikostutkinnan aloittamisesta oli odotettua, mutta siitä huolimatta sitä pidetään uutena takaiskuna Saksaa vuosia johtaneelle Kohlille. Bonnin syyttäjänvirasto ilmoitti rikostutkinnan aloittamisesta liittopäivien puhemiehelle Wolfgang Thierselle. Liittopäivien jäsenillä on kaksi vuorokautta aikaa esittää vastalause tutkinnan johdosta. Jollei parlamentti esitä vastalausetta tämän ajan kuluessa, menettää Kohl parlamentin jäsenenä nauttimansa syytekoskemattomuuden. Minkään parlamenttiryhmän ei kuitenkaan uskota vastustavan tutkintaa.

Kohl sanoi julkistamassaan lausunnossa valittavansa tutkinnan aloittamista, mutta lupasi auttaa tutkijoita "kaikin käytettävissään olevin keinoin". Kohl on myöntänyt ottaneensa vastaan kaksi miljoonaa Saksan markkaa (noin 6 miljoonaa markkaa) pimeitä lahjoituksia kristillisdemokraattiselle puolueelleen (CDU). Hän on myös tunnustanut käytelleensä puolueen varoja ohi laillisten kanavien. Kohl ei ole kuitenkaan kertonut, mikä taho lahjoituksia on puolueelle antanut. Sanojensa mukaan Kohl lupasi lahjoittajille, ettei paljasta heidän henkilöyttään.

Rikostutkinnassa on määrä selvittää, syyllistyikö Kohl "luottamuksen väärinkäyttöön". Tämä Saksan lain kohta tarkoittaa yleensä taloudellisia väärinkäytöksiä.
-Esimerkiksi sellaista tilannetta, että firman johtaja ottaa firman rahoja omaan käyttöönsä tai virkamies ottaa valtion varoja, kertoi Heidelbergin yliopiston kriminologian laitoksen johtaja Dieter Döllinger.

Jos Kohl todetaan syylliseksi, hänet voidaan tuomita enintään viideksi vuodeksi vankeuteen. Syyttäjänvirasto ilmoitti myös selvittäneensä, olisiko Kohlin toimia vastaan nostettava lisäsyytteitä väärästä valasta, rahanpesusta ja petoksesta. Näitä koskevasta rikostutkinnasta oli kuitenkin päätetty luopua.
(STT-AFP)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot