Mainos
Mainos

Iranin vuosikausien ydinneuvotteluissa läpimurto? – lausuntoa odotetaan lähitunteina

Iranin ydinneuvotteluissa ei saatu aikaan sopua puolenyön määräaikaan mennessä.

Diplomaattilähteet kaikkien osapuolten leireistä ovat kuitenkin tuoneet ilmi toiveita läpimurrosta lähitunteina.

Iranin ulokoministeri Mohammad Javad Zarif sekä Euroopan unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini antavat muutaman tunnin sisällä lausunnon neuvottelujen päätteeksi muiden ulkovaltojen läsnäollessa. 

Kuusi ulkovaltaa ovat juuri päättäneet yökokouksen, johon Iran ei kuitenkaan viranomaislähteen mukaan osallistunut. Koolla olivat Britannia, Kiina, Ranska, Saksa, Venäjä ja Yhdysvallat reilun tunnin verran.

Iranin ulkoministeri sanoi aiemmin, että sopimus olisi mahdollinen jo tänään tiistaina, mutta Iranin ja lännen viranomaiset varoittivat, että ratkaisematta on vielä merkittäviä ongelmakohtia, jotka voivat estää sovun syntymisen.

Valkoinen talo puolestaan sanoi neuvotteluissa tapahtuneen "aitoa edistystä", mutta ratkaisematta on edelleen merkittäviä erimielisyyksiä.

Neuvottelut ovat jatkuneet Itävallan Wienissä yli kaksi viikkoa.

Iranin ja kuuden ulkovallan sopimusta on valmisteltu jo toistakymmentä vuotta. Neuvottelujen takarajat ovat venyneet aiemminkin moneen otteeseen.

Neuvotteluiden tavoitteena on saada Iran rajoittamaan ydinohjelmaansa. Sen vastineeksi muut maat hellittäisivät Iraniin kohdistamiaan pakotteita.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme