Mainos
Mainos

Taideteos naisen alapäästä liikaa Facebookille – tapauksesta historiallinen oikeustapaus

Pariisissa oikeus on päättänyt, että alastonmaalausta koskeva Facebook-kiista tulee ratkaista oikeudessa Ranskassa. Ranskalaismies haastoi Facebookin oikeuteen sen jälkeen kun mediajätti sulki miehen tilin alastonmaalauksesta julkaistun kuvan takia. Facebook vaati miehen nostamaa syytettä hylättäväksi sillä perusteella, että yhtiötä koskevia oikeustapauksia voidaan käsitellä vain Yhdysvalloissa.

Hovioikeuden mukaan vaatimus oikeudenkäynnistä Facebookia vastaan vain Yhdysvalloissa on väärin sen käyttäjiä kohtaan. 

Facebookin haastoi Ranskassa oikeuteen opettaja, jonka Facebook-tili suljettiin sen jälkeen, kun mies julkaisi sivuillaan kuvan taiteilija Gustave Courbetin teoksesta ”The Origin of the World”. Maalauksessa esiintyy nainen alapää paljaana.

Opettaja vei tapauksen oikeuteen valittaen, ettei Facebook erota taidetta pornosta.

Facebookin asianajaja vaati syytteen hylkäämistä tammikuun 22. päivä vedoten siihen, että palvelun käyttäjät ovat sitoutuneet siihen, että Facebookia koskevat oikeustapaukset puidaan Kaliforniassa.

Facebookin mukaan kuluttajasopimukset eivät koske sitä, koska sen tarjoama palvelu on ilmainen. Ranskalaisoikeus katsoi kuitenkin, että kyse on kuluttajalle tarjottavasta palvelusta, josta Facebook tekee merkittävää tuottoa muun muassa mainostuloilla.

Facebook oli sulkenut ranskalaisen oikeussiipensä toukokuussa 2012.

Ranskalaisoikeus katsoi kuitenkin, että tapaus tulee käsitellä Ranskassa. Opettajan asianajaja piti päätöstä Daavidin voittona Goljatista.

– Tämä on todella merkittävää, koska tämä päätös tulee määrittämään oikeuskäytäntöjä paitsi Facebookia niin myös muita sosiaalisen median verkostoja kohtaan, joiden päämaja on muualla maailmassa, pääasiassa Yhdysvalloissa ja jotka yrittävät väistää Ranskan lakeja, asianjaja Stéphane Cottineau kommentoi The Localille.

Cottineaun mukaan Facebookin hyväksyttämät säännöt ovat epäreiluja, koska palvelun käyttäjät eivät voi kiistatapauksissa ratkoa asioita oikeudessa kotimaassaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme