Mainos
Mainos

Taistelut Itä-Ukrainassa jatkuvat: Venäjän sotilaallinen väliintulo todennäköinen

Viikko on alkanut Itä-Ukrainassa taisteluilla. Sotilasliitto Naton pääsihteerin mukaan Venäjän sotilaallinen väliintulo Itä-Ukrainassa on hyvin todennäköistä.

Taistelut Itä-Ukrainassa ovat jatkuneet. Ukrainan hallituksen joukot onnistuivat katkaisemaan yhteyden kapinallisten hallussa olevien Donetskin ja Luhanskin kaupunkien välillä.  

Hallituksen joukot valmistautuvat valtaamaan Donetskin takaisin kapinallisilta. Itä-Ukrainan uuden kapinallisjohtajan Aleksandr Zahartshenkon mukaan kapinalliset puolestaan valmistautuvat suureen vastaiskuun.  

Venäjä: Humanitaarisesta avusta päästy sopuun

Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen sanoi uutistoimisto Reutersille, että Venäjä ei ole vetämässä joukkojaan Ukrainan rajalta.  

Rasmussenin mukaan Venäjä yrittää naamioida sotilaallisen väliintulon humanitaariseksi operaatioksi. Venäjän presidentin edustaja sanoi aiemmin, että maa lähettää humanitaarista apua Ukrainaan, jos kaikki osapuolet suostuvat siihen.  

Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjä väittää päässeensä Ukrainan kanssa sopuun humanitaarisen avun toimittamisesta Itä-Ukrainaan. Ukraina ei ole vahvistanut väitettä.  

Venäläisten uutistoimistojen mukaan ulkoministeri Sergei Lavrov toivoo, että länsimaat eivät puuttuisi saavutettuun sopimukseen.  

– Tänään kaikki mahdolliset ja mahdottomat esteet on poistettu, Lavrov kommentoi.  

Venäjän presidentti Vladimir Putin on myös ilmoittanut, että maa tekee yhteistyötä kansainvälisen Punaisen Ristin kanssa humanitaarisen avun lähettämiseksi Itä-Ukrainaan.  

Putin on virallisen tiedotteen mukaan keskustellut asiasta Euroopan komission puheenjohtajan Jose Manuel Barroson kanssa.  

Ukraina: Venäjällä 45 000 sotilasta rajalla

Ukrainan armeijan edustajan mukaan Venäjä on koonnut 45000 sotilaan joukot Ukrainan vastaiselle rajalle.

Ukrainan edustajan mukaan Venäjällä olisi rajalla myös runsaasti raskasta sotakalustoa, kuten tankkeja, ohjusjärjestelmiä ja sotilaskoneita.  

Nato arvioi viime viikolla, että Venäjä on sijoittanut Itä-Ukrainan rajan lähelle noin 20000 sotilaan joukot. Venäjä kiisti tuolloin joukkojen määrän kasvattamisen.  

 

 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme