Mainos

Taistelut kiihtyvät Israelin ja Libanonin välillä

Taistelut ovat kiihtyneet tänään Israelin ja Libanonin välillä. Ääri-islamilaiset Hizbollah-sissit iskivät jälleen Libanonista Pohjois-Israeliin Katjusha-raketein. Israelin sotilaskoneet puolestaan hyökkäsivät kohteisiin eri puolilla Libanonia.

Yhdysvallat tuomitsi iskut Libanonin ja Israelin siviilikohteisiin ja varoitti osapuolia kasvattamasta jännitystä alueella. Sekä Israelin hallituksen että libanonilaisten sissien edustajat vannoivat kuitenkin tekevänsä kaikkensa omien siviiliensä puolustamiseksi. Israelin varapuolustusministeri Ephraim Sneh uhkasi Libanonia entistä kovemmilla sotatoimilla, jos Hizbollah pitää edelleen kohteenaan Pohjois-Israelin siviilejä.

Pääministeri Ehud Barak kutsui hallituksensa koolle pohtimaan Israelin vastausta sissien tuoreimmille iskuille. Israelin radio kertoi illansuussa hallituksen päättäneen, ettei Israel tee uutta kostoiskua Libanoniin. Hallitus kuitenkin varasi oikeuden kostoiskuun sopivalla hetkellä. Radio oli saanut tietonsa hallituslähteistä.

Israelin ja Libanonin välillä käydyt taistelut ovat olleet pahimmat lähes vuoteen. Israel iski aikaisin aamulla kahteen voimalaitokseen, joista toinen sijaitsee Beirutin liepeillä ja toinen Libanonin pohjoisosassa. Lisäksi israelilaiskoneet hyökkäsivät sissien tukikohtaan Libanonin itäosassa sekä katkaisivat vähäksi aikaan Beirutista Syyrian pääkaupunkiin Damaskokseen johtavan maantien. Hizbollah kosti myöhemmin raketti-iskulla pohjoisisraelilaiseen Kiryat Shmonaan, jolloin yksi israelilainen haavoittui. Yhteensä sissien iskut ovat kahden viime päivän aikana tappaneet yhden israelilaisen sotilaan ja haavoittaneet viittä muuta israelilaista.

Yksipuolinen vetäytyminen ongelma


Taistelut kiihtyivät Israelin ja Libanonin rajalla samaan aikaan, kun YK:n erityislähettiläs Terje Röd-Larsen neuvotteli Beirutissa Israelin kaavaillusta vetäytymisestä. Israel on luvannut vetää joukkonsa Etelä-Libanoniin perustamaltaan turvallisuusvyöhykkeeltä heinäkuuhun mennessä. Röd-Larsenin tavoitteena on varmistaa Libanonin ja Syyrian hyväksyntä vetäytymishankkeelle. YK-lähettiläs tuomitsee siviileihin kohdistuvat iskut sanoen, että ne tulevat nyt erityisen huonoon aikaan.

Libanonin presidentin Emile Lahoudin mukaan Israelin hyökkäykset osoittavat, ettei se ole tosissaan vetäytymislupauksissaan. Israelin vetäytymisen on pelätty kiihdyttävän väkivaltaisuuksia Libanonin rajalla, koska vetäytyminen on toteutumassa yksipuolisesti ilman rauhansopimusta Syyrian ja Libanonin kanssa. Tuoreimmat väkivaltaisuudet ovat vain lisänneet näitä pelkoja. Syyria haluaa, että vetäytyminen on osa laajempaa rauhansopimusta, joka samalla palauttaa Syyrialle Golanin kukkulat. Syyria tukee Hizbollah-järjestöä, ja sillä on Libanonissa 35 000 sotilasta.
(STT-Reuters-AFP)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot