Mainos
Mainos

Taiwanin lentoturman ykkösmysteeri – mitä tapahtui koneen moottoreille?

Taiwanissa keskiviikkona sattuneen ja ainakin 35 ihmisen hengen vaatineen lentoturman tutkinnassa on yksi kysymys ylitse muiden, kertoo BBC

Tutkijat ovat selvittäneet, että jokeen syöksyneen koneen molemmat moottorit oli pantu pois päältä. Koneen mustan laatikon tallentamien tietojen perusteella lentäjät kytkivät toisen moottorin pois päältä sen jälkeen, kun toisesta oli kadonnut teho. 

Turmaa tutkivan ja Taiwanin lentoturvallisuudesta vastaavan viraston johtajan Thomas Wangin mukaan turmakoneen oikea moottori lähetti hätäsignaalin vain 37 sekuntia lentoonlähdön jälkeen. 

Loppuraportti puolen vuoden päästä

Kapteenin kuultiin sanovan lentonauhoitteella, että oikea moottori olisi sammunut, mihin syynä olisi voinut olla polttoaineensyötössä tapahtunut häiriö. Lentodata kuitenkin osoittaa, että moottori ei ollut sammunut, vaan siirtynyt tyhjäkäynnille.

Turman suurin mysteeri on tällä hetkellä se, miksi lentäjät sammuttivat myös vasemmanpuoleisen moottorin, sillä konetyyppi ATR 72-600 on suunniteltu lentokykyiseksi myös yhdellä moottorilla.

Pilotit yrittivät käynnistää moottoria uudestaan, mutta se ei onnistunut, ja kone syöksyi jokeen 72 sekuntia myöhemmin. 

Wangin mukaan on liian aikaista vetää johtopäätöksiä siitä, mitä moottoreille tapahtui, mutta sanoi lentäjien noudattaneen normaaleja käytäntöjä. Hän lisäsi, että mitään syitä ole suljettu pois. 

Kattavampi raportti onnettomuudesta julkaistaan 30 päivän kuluessa ja loppuraportti kuuden kuukauden sisällä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme