Mainos
Mainos

Taiwanin vaalivoittaja tarjosi "sovintoa" Kiinalle

Taiwanin tuleva presidentti Chen Shui-bian tarjoutui tänään matkustamaan Kiinaan "sovintoneuvotteluja" varten. Hän myös toivotti Kiinan presidentin Jiang Zeminin tervetulleeksi Taiwaniin.

Taiwanin vaalit

Chen kertoi haluavansa keskustella Kiinan johtajien kanssa suorien kauppa-, liikenne ja investointiyhteyksien avaamisesta Taiwanin ja Kiinan välille. Toisaalta Chen painotti myös, ettei Taiwan suostu yhdistymisneuvotteluihin Kiinan ehdottaman "Yksi Kiina, kaksi järjestelmää" - mallin pohjalta.

Taiwan ei aio seurata Hongkongin ja Macaon mallia, Chen totesi. Kiina vaikeni lauantaina Taiwanin vaalien tuloksista. Virallinen uutistoimisto Xinhua totesi ainoastaan, että äänestys vaaleissa oli päättynyt ja että Chen johti ääntenlaskentaa.

Kiinan johto varoitti aiemmin tällä viikolla taiwanilaisia äänestämästä Cheniä, joka kuuluu Taiwanin itsenäisyyttä ajavaan Demokraattiseen edistyspuolueeseen. Kiina on toistuvasti uhannut miehittää Taiwanin, jos se julistautuu itsenäiseksi.
(STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme