Mainos
Mainos

Taleban vetosi rypälepommien käytön lopettamiseksi

Taleban on vedonnut ihmisoikeusjärjestöihin erittäin vaarallisten rypälepommien käytön lopettamiseksi. Yhdysvallat on käyttänyt rypälepommeja ainakin Heratin alueella.

Afganistanissa räjähtää

Afganistania hallitseva Taleban-liike on vedonnut kansainvälisiin ihmisoikeusjärjestöihin, jotta ne painostaisivat Yhdysvaltoja lopettamaan rypälepommien käytön Afganistanin pommituksissa.

-Ne saastuttavat viljelysmaan ja tuhoavat kylämme. On hyvin vaarallista siviileille yrittää poistaa pommeja, sanoi Talebanin opetusministeri Amir KhanMuttaqi uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvallat on YK:n mukaan käyttänyt rypälepommeja ainakin Heratin alueelle alkuviikosta tehdyissä ilmaiskuissa.

-Shakir Qilasta toimistoomme tulleet ihmiset kertoivat, että kaduilla on useita räjähtämättömiä pommeja, kertoi YK:n miinantorjuntaohjelman tiedottaja Richard Daniel Kelly Islamabadissa.

Kellyn mukaan noin kymmenen prosenttia rypälepommin sisältämistä 200 pienemmästä pommista voi jäädä räjähtämättä. Hän kertoi, että YK on pyytänyt Yhdysvalloilta yksityiskohtaisempaa tietoa kyseisistä aseista.

YK:n Afganistanin humanitaarisen operaation Unochan tiedottaja Stephanie Bunker kertoi, että Shakir Qilan kylään tehdyissä ilmaiskuissa on eri lähteiden mukaan saanut surmansa yhdeksän ihmistä. Hänellä ei kuitenkaan ollut tietoa, olivatko kyläläiset kuolleet rypälepommien uhreina. Bunker kertoi myös, että Yhdysvallat iski paitsi sotilaallisiin kohteisiin myös moskeijaan ja sotilassairaalaan.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme