Mainos
Mainos

Tällainen mies on islamistijohtaja mullah Krekar – Video: MTV haastatteli vuonna 2011

Mullah Krekar, oikealta nimeltään Najmuddin Farah Ahmad, on pian 60-vuotias Irakin kurdi, jolla on turvapaikka Norjasta. Mullah Krekar on istunut viime kuukaudet jälleen norjalaisvankilassa sen jälkeen, kun hän ylisti Pariisin Charlie Hebdo -satiirilehteen tehtyä terroristi-iskua.

Mullah Krekar tuli pakolaisena Norjaan vuonna 1991. Hänen perheellään on Norjan kansalaisuudet, mutta mullah Krekarilla itsellään ei.

Krekar pidätettiin ensimmäisen kerran vuonna 2003, kun häntä syytettiin terroristitoiminnasta Norjassa. Krekar perusti aikanaan radikaalin Ansar al-Islam -islamistiryhmän, mutta sanoo, ettei ole johtanut ryhmää vuoden 2002 jälkeen.  

Norja on pyrkinyt karkottamaan Krekarin maasta useaan otteeseen, mutta päätöstä ei ole pantu toimeen Irakin epävakaan turvallisuustilanteen vuoksi. Krekaria olisi saattanut kohdata myös teloitus tai kidutus Irakissa, sillä häntä pidetään turvallisuusuhkana kurdien keskuudessa.

Sokeeraavia lausuntoja

Krekar on antanut Norjassa asuessaan useita lausuntoja, jotka ovat nostaneet kohua. Viimeisin julkisuuteen antamansa kommentti koski Charlie Hebdo -lehteen kohdistunutta terroristi-iskua. Krekar sanoi norjalaismedian haastattelussa, että profeetta Muhammadin kuvia piirtävät ansaitsevat kuolla.  

Norjalaismedian mukaan Italia pyytää Norjaa luovuttamaan nyt mullah Krekarin Italiaan.

EU:n rikosoikeudellisen yhteisön viraston Eurojustin mukaan mullah Krekar johtaa nyt uutta Rawti Shax -nimistä verkostoa. Sen päämäärä on kaataa Irakin kurdihallinto ja korvata se sharia-lain mukaan toimivalla hallinnolla.

Italian poliisin mukaan verkoston ensimmäinen tehtävä olisi ollut vapauttaa Krekar vankilasta Norjassa esimerkiksi itsemurhaiskujen avulla. 


Lähteet: AFP, STT-Lehtikuva, Wikipedia, NRK

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme