Mainos
Mainos

Tällainen on paennut kiinalaisaktivisti – naisten ja vammaisten puolustaja

Sokea kiinalainen kansalaisoikeusaktivisti Chen Guangcheng on tänään lähtenyt Kiinasta kohti Yhdysvaltoja.

Chenin lähtö päätti viikkoja jatkuneen diplomaattisen selkkauksen Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä. Selkkaus syntyi, kun Chen pakeni viime kuussa kotiarestista Yhdysvaltain lähetystöön. Chen kertoi joutuneensa useita kertoja pahoinpidellyksi kotiarestinsa aikana.

Seuraavaksi Chen aikoo opiskella Yhdysvalloissa, mutta viranomaiset eivät ole kertoneet, missä Chen tarkalleen aikoo opiskella. Hänelle on aiemmin tarjottu vierailevan tutkijan paikkaa New Yorkin yliopistossa, jota pidetään yhtenä maailman parhaista.

Ennen lähtöään Chen oli viettänyt sairaalassa kolmisen viikkoa. Hänet kuljettiin perheineen Pekingin kansainväliselle lentokentälle, jossa he saivat odottelun jälkeen passinsa.

40-vuotias Chen on itseoppinut lakimies, joka joka saavutti mainetta kampanjoimalla maanviljelijöiden ja vammaisten oikeuksien puolesta ja paljastamalla pakkoabortteja.

Chen istui vankilassa nelisen vuotta. Vuonna 2010 hänet päästettiin kotiarestiin, mutta hänen kotinsa ympärille rakennettiin muureja, minkä lisäksi sitä vartioivat turvakamerat ja siviilipukuiset vartijat.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme