Mainos
Mainos

Tällainen on Yhdysvaltain tiedusteluraportti: "Putin tuki Trumpia kyberiskuilla"

Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi määräyksen auttaa republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia presidentinvaaleissa heikentämällä demokraattien Hillary Clintonin uskottavuutta. Näin todetaan tuoreessa tiedusteluraportissa, joka julkaistiin Washingtonissa eilen.

Venäjän tavoitteena oli vähentää uskoa Yhdysvaltain demokratiaan, mustamaalata Hillary Clintonia, heikentää hänen voitonmahdollisuuksiaan ja vaikeuttaa hänen presidenttiyttään, mikäli hän olisi voittanut.

– Arviomme mukaan presidentti Vladimir Putin määräsi vaaleihin kohdistuneen vaikuttamiskampanjan vuonna 2016. Arvioimme myös, että Putin ja Venäjän johto asettivat Donald Trumpin selkeäksi suosikikseen. Meillä on hyvin vahva luotto näihin arvioihin, raportissa todetaan.

Tekstissä ei kuitenkaan yksilöidä, miten täsmälleen ottaen venäläiset ovat toimittaneet materiaalin Wikileaksille ja muille julkaisualustoille.

Venäjä kiistää tiedot

Venäjän viranomaiset, jotka ovat toistaiseksi kiistäneet vaikuttaneensa Yhdysvaltain vaaleihin, eivät ole kommentoineet väitteitä. Myös Venäjän media on suhtautunut uutiseen matalalla profiililla.

Raportti on toistaiseksi Yhdysvaltain hallituksen suorasukaisin julkinen kuvaus siitä, mitä se arvioi Venäjän tehneen vaaleissa. Raportin mukaan kyseessä on ennenkuulumaton kampanja Yhdysvaltain sisäpolitiikan manipuloimiseksi. Raportti on järkyttänyt kongressia, vaikka se eilen vahvistikin Trumpin vaalien viralliseksi voittajaksi.

Seuraavaksi jännitetään, miten raportti mahdollisesti vaikuttaa Yhdysvaltain toimiin. Lukuisat senaattorit sekä demokraatti- että republikaanileirissä ovat vaatineet kovempia toimia, mm. uusia sanktioita Venäjää kohtaan. Osa kongressiedustajista vaatii myös uutta, puolueetonta tutkintaa hakkeroinnista.

Alkuperäisen raportin salaamattoman koosteen voit lukea mm. täältä.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme