Mainos
Mainos

"Tällaista ei Pohjois-Koreassa ennen ole tapahtunut"

MTV3:n Aasian-kirjeenvaihtaja Petri Saraste sanoo, että Pohjois-Korea yllätti tunnustamalla epäonnistuneen ohjuskokeen.

Pohjois-Korea laukaisi raketin varhain tänään, mutta se syöksyi pian laukaisun jälkeen mereen. Maa tunnusti pian sen jälkeen tiedotustilaisuudessa, että koe epäonnistui.

– Tällaista ei Pohjois-Koreassa ennen ole tapahtunut, Saraste sanoo.

Laukaisu on paha nolaus sulkeutuneelle maalle. Raketin oli tarkoitus juhlistaa maan perustajan Kim Il Sungin 100-vuotissyntymäpäivää, jota juhlitaan viikonloppuna.

– Sen takia tämä päätettiin juuri nyt laukaista. Nyt se nolasi uuden johdon täydellisesti, Saraste sanoo.

Pohjois-Korean johtoon nousi tänä vuonna Kim Il Sungin pojanpoika Kim Jong Un, joka peri paikan isältään. Saraste arvioi, että uuden johdon myötä maassa on tapahtunut lievää avautumista.

Maahan oli päästetty ulkomaalaisia tiedotusvälineitä seuraamaan laukaisua. Lisäksi epäonnistumisesta kerrottiin julkisesti omalle kansalle.

Kiina ottaa etäisyyttä

Sarasteen mukaan on havaittavissa, että Pohjois-Korean suurin tukija Kiina on ottamassa etäisyyttä valtioon. Kiina vetosi loppuun asti Pohjois-Koreaan, että rakettia ei laukaistaisi.

Kiina on myös yleensä palauttanut Pohjois-Koreasta paenneet ihmiset takaisin.

– Nyt on ensimmäisiä merkkejä siitä, että pakolaiset on päästetty Kiinan puolelle, ja heidän on annettu jatkaa matkaa Etelä-Koreaan, Saraste toteaa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme