Mainos
Mainos

Tallinnan Sataman skandaali: Lahjuksia vuosien ajan, epäilyt ulottuvat Puolaan

Tallinnan Satamaa ravisteleva lahjusvyyhti alkaa hiljalleen purkautua. Eilen tuli julkisuuteen tieto, jonka mukaan poliisi on pidättänyt Port of Tallinn -yhtiön toimitusjohtajan Ain Kaljurandin ja johtokunnan jäsenen Allan Kiilin.

Valtakunnansyyttäjän mukaan miehiä epäillään lahjusten ottamisesta useiden vuosien ajan. Uutistoimisto BNS:n mukaan tutkinta ulottuu vuoteen 2009. 

AS Tallinna Sadam on Viron valtion omistama satamayhtiö, joka omistaa yhteensä viisi matkustaja- ja tavaraliikenteen satamaa.

Tähän mennessä keväästä saakka jatkuneesta lahjustutkinnasta on tiedetty hyvin vähän. Postimees -lehden mukaan lahjusvyyhti liittyy ennen kaikkea jo usean vuoden ajan Virossa käytyyn, dieselin katkuiseen kiistaan saarille suuntautuvasta lauttaliikenteestä. Ennen kaikkea uusien lauttojen tilaamisesta.

Poliisi suoritti eilen kotietsinnät molempien kiinniotettujen kotona sekä muutamassa muussa kohteessa. Valtakunnansyyttäjä anoo lupaa molempien vangitsemiseksi.

Kiilin ja Kaljuradin lisäksi poliisi on ottanut lahjusten antamisesta epäiltynä kiinni kolme ihmistä ja avunannosta kolme lisää. Kaikki ovat Postimehen mukaan Viron kansalaisia. Kaksi heistä on viron median mukaan logistiikan kanssa Paldiskissa tekemisissä olevia liikemiehiä.

Valtiovarainministeri Kristen Michal sanoi eilen, että on tiennyt tutkinnasta keväästä saakka. Ministerin mukaan kyse ei ole yksittäisistä teoista, vaan syystemaattisesta toiminnasta.

Viron suojelupoliisin mukaan lahjusten summa on ollut varmasti paljon suurempi kuin törkeän lahjuksen ottamisen tunnusmerkit täyttävä 40 000 euroa. Suojelupoliisin tiedotuksen mukaan epäilyt kohdistuvat useaan eri hankkeeseen.

Lautta saarille

Poliisi kertoo, että suurin osa tutkinnasta liittyy siis Viron mantereen ja suomalaisillekin tutuiksi tulleiden saarten välillä liikennöiviin lauttoihin. Nykylautat ovat käyneet vanhoiksi ja niiden korvaajista on väännetty jo pitkään.

AS Tallinna Sadaman on määrä ottaa saartenvälisen laivaliikenteen suurprojektin johtoonsa tänä syksynä. Aiemmin sitä on vetänyt yrittäjä Vjatseslav Leedo.

Tallinnan Sataman johtokunta on vapauttanut tehtävistään kiinniotetut Kiilin ja Kaljurandin.

Vastapari Puolassa

Pääministeri Taavi Rõivas sanoo, että lahjusskandaali ei ole vain näyte ihmisten ahneudesta, se on samalla myös vakava turvallisuusuhka.

Uutistoimisto BNS:n tietojen mukaan lasjusvyyhteen olisi sotkeentunut puolalainen telakka, jolta AS Tallinna Sadam on tilannut kaksi lauttaa.

BNS:n mukaan myös Puolassa on saatu valmiiksi Tallinnan Satamaan liittyvän tutkinnan ensimmäinen vaihe. Puolassa tutkinnan alla on Remontowa Shipbuilding-yritys.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme