Mainos
Mainos

Talousasiantuntija: Kreikkaa kuritetaan nyt kunnolla, jotta muut pysyvät kaidalla polulla

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki ei usko, että Kreikka pystyy toteuttamaan kaikkia siltä vaadittuja uudistuksia ainakaan sataprosenttisesti.

Kreikalta on vaadittu useita merkittäviä lakiuudistuksia jo tällä viikolla, jotta neuvottelut seuraavasta lainapaketista voidaan aloittaa.

– Aikataulu on erittäin kireä. Lainsäädäntöä ei tässä ajassa saada uudistettua, jos vaikka vertaa siihen, kuinka paljon Suomessa on käytetty aikaa eläkeuudistukseen, pääekonomisti sanoo.

"Velat täytyy maksaa"

Saksalaislehti Focus laski, että Suomen osuus Kreikan velkariskistä on euromaista suhteellisesti ottaen viidenneksi suurin, jos Kreikka saa kolmannen tukipaketin. Uusi tukipaketti nostaisi riskiä 925,9 euroon kutakin suomalaista kohti.

– Tämä heijastelee sitä, että Suomi on suhteellisesti Euroopassa vauras maa ja sen vuoksi joutuu osallistumaan tukipaketteihin isolla osuudella.

Käytännössä Suomen osuus näkyisi ainoastaan valtiovelan kasvuna, eikä suomalaiset veronmaksajat ainakaan tässä vaiheessa joudu maksumieheksi.

– Jos Kreikka ei maksa velkojaan, silloin on riski, että maksu tulee suomalaisille veronmaksajille, Kuoppamäki toteaa.

Kreikalle osoitettu tiukka linja varmistaa sen, että sama vanha meno Kreikassa ei jatku, mutta samalla se toimii myös eräänlaisena muistutuksena muillekin euromaille.

– Tämän kaiken tarkoituksena on osoittaa, että euroalueella velat täytyy maksaa. Kreikkaa kuritetaan nyt kunnolla, jotta muu euroalue pysyy kaidalla polulla. Toisaalta tämä on myös merkki siitä, että monet euromaat eivät ole valmiita tulonsiirtounioniin, eli että köyhempiä maita sitten autettaisiin merkittävästi rikkaampien rahoilla, Kuoppamäki sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme