Mainos
Mainos

Talouskriisi kaatoi ensimmäisen hallituksen Euroopassa

Islannin pääministeri Geir Haarde kertoo maan hallituksen kaatuneen. Haarden johtaman hallituskoalition kaatumista on ennakoitu jo pitkään. Hallitusta ja erityisesti pääministeriä on syytetty saarivaltion ajautumisesta vararikon partaalle.

Reykjavikissa on järjestetty viikottain mielenosoituksia, joissa on vaadittu hallituksen eroa ja ennenaikaisia vaaleja talousromahduksen vuoksi.

Maailmanlaajuinen finanssikriisi on iskenyt Islantiin suhteellisesti pahemmin kuin mihinkään muuhun maahan. Maan suurimmat pankit on kansallistettu, työttömyys lisääntyy kovalla vauhdilla ja Islannin kruunun arvo on romahtanut.

Islanti on ensimmäinen Euroopan maa, jonka hallitus on kaatunut finanssikriisin paineissa.

Uudet parlamenttivaalit on määrä pitää toukokuussa.

Ulkoministeri: Otan vapaata

Sosiaalidemokraattisen puolueen ulkoministeri Ingibjorg Gisladottir on ilmoittanut, ettei hän pyri pääministeriksi Haarden jälkeen.

- Olen ilmoittanut pitäväni sosiaaliministeri Johanna Sigurdardottiria sopivana pääministeriehdokkaana. Henkilökohtaisesti aion siirtyä nyt sivuun ja ottaa vapaata pariksi kuukaudeksi, Gisladottir kertoi tiedotusvälineille parlamentissa.

(MTV3-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme