Mainos
Mainos

Talouskriisi saattoi johtaa satoihintuhansiin ylimääräisiin syöpäkuolemiin

Globaali talouskriisi saattoi johtaa satoihintuhansiin ylimääräisiin syöpäkuolemiin, sanoo kansainvälinen tutkijaryhmä.

Tutkijoiden mukaan talouskriisin takia monet syöpäpotilaat jäivät vaille tarvitsemaansa hoitoa tai sen saaminen viivästyi. He arvioivat, että sen vuoksi vuosina 2008–2010 OECD-maissa saattoi tapahtua yli 260 000 ylimääräistä syöpäkuolemaa ja maailmanlaajuisesti jopa yli puoli miljoonaa.

Yksin EU:ssa ylimääräisiä syöpäkuolemia arvioidaan tapahtuneen 160 000 ja Yhdysvalloissa 18 000.

Työttömyys saattoi sulkea hoidon ulkopuolelle

Tutkijat selvittivät asiaa vertaamalla syöpäkuolemien määrän kasvua terveydenhuoltokuluihin tehtyihin leikkauksiin sekä työttömyyden kasvuun, ja huomasivat yhteyksiä.

Vertailua tehtiin vuosilta 1990–2010. Tutkijat havaitsivat, että aina kun työttömyys kasvoi prosentin, 100 000:ta ihmistä kohden syöpäkuolemien määrä kasvoi 0,37:llä.

Talouskriisin aikana työttömyys kasvoi monissa maissa voimakkaasti.

– Maissa, joissa ei ole yleistä, julkista terveydenhuoltoa, terveydenhuollon palvelujen piiriin pääseminen tapahtuu usein työpaikan kautta. Ne, joilla ei ole työpaikkaa, saattavat saada diagnoosin vasta myöhään sekä saada sairauteensa huonompaa ja viivästynyttä hoitoa, sanoi Harvardin yliopiston tutkija Rifat Atun.

Julkiselle terveydenhuollolle kiitosta

Julkinen, kaikille avoin terveydenhuolto näyttääkin suojaavan sairastuneita työttömyyden ja syöpäkuolleisuuden väliseltä yhteydeltä.

– Tämä päti erityisesti silloin, kun oli kyse hoidettavista syövistä (selviytymisprosentti yli 50), kuten rinta-, eturauhas-, paksusuolen- tai peräsuolensyövistä, sanoo brittiläisen Imperial College -yliopiston tutkija Mahiben Maruthappu.

Jos taas terveydenhuoltokuluja leikattiin prosentti, samaan aikaan syöpäkuolemia tapahtui 0,0053 enemmän 100 000:ta ihmistä kohden.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Lancet-julkaisussa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme