Mainos
Mainos

Tämä Berliinin rekkaiskusta tiedetään – teosta epäilty kiinni, rekan ohjaamossa kuollut mies

Poliisi on ollut vaitonainen Berliinin joulumarkkinoilla tapahtuneesta rekkaturmasta. Jotain tietoja tapahtuneesta on kuitenkin saatu.

Lisätietoja saadaan viimeistään, kun Berliinin poliisi järjestää lehdistötilaisuuden kello 14 Suomen aikaa.

Tapahtuma

Eilen iltayhdeksältä Suomen aikaa rekka ajoi väkijoukkoon joulumarkkinoilla Berliinin Breitscheidplazilla. Tori on suosittu niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa. Rekka ajoi markkina-alueella noin 80 metriä ennen pysähtymistään.

Aukio sijaitsee Keisari Vilhelmin muistokirkon läheisyydessä ja se on Berliinin vilkkaimpia kauppapaikkoja.

Tutkinta

Poliisi epäilee tekoa terrori-iskuksi. Sisäministeri Thomas de Maizieren mukaan on ”useita syitä” uskoa, että teko oli tahallinen. Hänen mukaansa turvallisuuspalveluilla ei ollut tiedossa merkkejä siitä, joulumarkkinat voisivat olla kohteena, jos jihadistiryhmät haluaisivat iskeä Saksaan.

Asian tutkinta on siirretty terrorismitutkinnoista vastaaville liittovaltion syyttäjille.

Tekijä

Teosta epäilty mies on saksalaislehtien turvallisuuslähteiden mukaan turvapaikanhakija Afganistanista tai Pakistanista, ja hän on saapunut Saksaan helmikuussa. Poliisi pidätti miehen, joka yritti ensin paeta tekopaikalta. Epäilty pidätettiin noin kahden kilometrin päässä tapahtumapaikasta.

Die Weltin mukaan tekijäksi epäillään 23-vuotiasta turvapaikanhakijaa. Lehden mukaan epäilty olisi pakistanilainen. Lehti ja useampi muu saksalaismedia on nimennyt epäillyn Naved B:ksi. 

Päivälehti Tagesspiegelin mukaan mies oli poliisille tuttu pienistä rikoksista, mutta hänellä ei ole tunnettuja linkkejä terrorismiin.

Mikään taho tai ryhmittymä ei ole ilmoittautunut vastuulliseksi teosta.

Uhrit

Tämänhetkisten tietojen mukaan kuolleita on 12 ja 48 on loukkaantunut, osa heistä vakavasti. Osa loukkaantuneista on yhä hengenvaarassa, uutisoi sanomalehti Guardian. Heillä on vaikeita vammoja ja lääkärien mukaan heitä operoidaan läpi yön. Lääkärien mukaan uhreilla on muun muassa sisäisiä verenvuotoja ja sisäelinvammoja.

Uhreista valtaosan henkilöllisyys on vielä selvittämättä. Berliinin yliajon mahdollisista suomalaisuhreista ei ole vielä tietoa, kertoo Ulkoministeriö.

Ulkoministeriön mukaan suomalaiset ovat tehneet Berliinistä 186 matkustusilmoitusta, joista noin sata on tehty yliajon jälkeen. Ulkoministeriö kehottaa Berliinissä olevia suomalaisia seuraamaan paikallisviranomaisten tiedotusta ja ottamaan yhteyttä Suomeen.  

Ajoneuvo

Teossa käytetty rekka oli rekisteröity Puolaan. Rekan omistaja kertoi vuokranneen ajoneuvon serkulleen, jonka ei voi kuvitella olevan teon takana. Rekan ohjaamosta löydettiin kuollut Puolan kansalainen. Puolalainen kuljetusyritys kertoo, ettei rekan rekisteröityyn kuljettajaan ole saatu yhteyttä.

Lehtitietojen mukaan rekka oli matkalla Italiasta Berliiniin, jossa sen lasti oli tänään tarkoitus purkaa. Saksalaislehtien mukaan rekka oli ajohetkellä raskaassa 25 tonnin teräslastissa.

Poliisi kertoi aiemmin epäilevänsä, että rekka olisi varastettu Puolassa rakennustyömaalta. Poliisi ei ole antanut vahvistanut, että rekka olisi kaapattu kuljettajineen.

Viranomaiset hakevat tänään rekan pois tapahtumapaikalta teknistä tutkintaa varten.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme