Mainos
Mainos

Tämä Manchesterin iskusta tiedetään nyt: Poliisi pidättänyt ainakin kaksi henkilöä

Britanniassa Manchesterin terrori-iskun tutkintaan liittyen on tehty ainakin kaksi pidätystä, kertoo paikallinen poliisi Twitterissä. Lisäksi poliisi on tehnyt valvotun räjäytyksen Fallowfieldin kaupunginosassa.

Paikalliset viranomaiset kertovat myös, että Manchester Arenalla tapahtuneen iskun 22 kuolonuhrin joukossa on kahdeksanvuotias tyttö. Tytön kerrottiin aiemmin olevan kateissa. Sairaalahoitoon viedyistä 59 haavoittuneesta 12 on alle 16-vuotiaita lapsia, kertoi paikallinen ambulanssipalvelu BBC:lle.

Iskun tehnyt mies sai surmansa iskussa. Hänen henkilöllisyytensä on poliisin tiedossa. Pääministeri Theresa May sanoi, että epäillyn nimeä ei paljasteta julkisuuteen, koska tutkinta jatkuu.

Äärijärjestö Isis kertoi iltapäivällä propagandatoimistonsa välityksellä olleensa iskun takana.

May kommentoi aiemmin, että iskun tekijä pyrki aiheuttamaan mahdollisimman suuren verilöylyn. Hänen mukaansa tekijä oli kylmän laskelmoiva valitessaan uhreikseen lapsia.

Mayn mukaan terrorin uhka on Britanniassa edelleen suuri. Asiantuntijat jatkavat riskinarviointia parhaillaan. Pääministeri korosti puheessaan, että terroristit eivät koskaan voita Britanniassa.

Pääministeri saapui iltapäivällä Manchesteriin. Hän tapaa vierailullaan poliisin johtajan ja kaupungin pormestarin.

Räjähdys areenan läheisessä käytävässä

Terrori-iskun jälkeiset hetket olivat hyvin sekavia. Hyökkääjä räjäytti itsensä myöhään eilen katetussa käytävässä, joka yhdistää Manchester Arenan läheiseen Victorian päärautatieasemaan. Tapahtumahetkellä areenalla esiintynyt amerikkalainen pop-tähti Ariana Grande oli juuri lopettanut konserttinsa.

– Tunsin kuumuutta niskassani. Kun nostin katseeni, kaikkialla oli ruumiita, kertoi itsekin iskussa haavoittunut Elena Semino, joka oli tullut konserttiin yhdessä 17-vuotiaan tyttärensä kanssa.

– Kuului valtava pamaus. Kaikki menivät paniikkiin, ja yritimme vain paeta areenalta, kertasi siskonsa kanssa konserttiin tullut Majid Khan.

Koska konsertissa oli runsaasti lapsia ja nuoria, perheitä joutui eroon toisistaan. Epätoivoiset vanhemmat etsivät illalla areenan ulkopuolelta ja läheisistä sairaaloista lapsiaan.

Tyttäriään konsertista odottanut Gary Walker haavoittui yhdessä vaimonsa kanssa sirpaleista.

– Viimeinen kappale loppui ja sen jälkeen tuli valtava välähdys, pamahdus ja savua, Walker kertasi.

Uhrien joukossa ei suomalaisia

Britannian viranomaisilta saadun tiedon mukaan Manchesterin iskun kuolonuhrien tai haavoittuneiden joukossa ei ole suomalaisia, kertoo ulkoministeriö.

Viestinnästä kerrotaan, että ulkoministeriössä ei ole varmaa tietoa siitä, ovat brittiviranomaiset tunnistaneet jo kaikki iskun uhrit. Viranomaiset ovat kuitenkin vahvistaneet, ettei suomalaisia ole joukossa.

Ministeriöön ei ole myöskään tullut iskuun liittyen niin kutsuttuja omaiskyselyjä eli kyselyjä ihmisiltä, jotka eivät olisi tavoittaneet Manchesterissa olevia läheisiään.

Keskustaa kehotetaan edelleen välttämään

Poliisi on kehottanut ihmisiä edelleen välttämään Manchesterin keskustassa liikkumista, jotta pelastushenkilökunta pääsee jatkamaan työtään alueella.

Kaupungissa on ollut iltapäivällä hyvin paljon liikennettä, koska monia teitä on suljettu. Myös kaupungin päärautatieasema Victoria Station on suljettu ainakin vuorokaudeksi Manchester Arenan terrori-iskun takia. Isku vaikuttaa myös kaupungin raitiovaunu-, bussi- ja junaliikenteeseen. Kaupungin lentoasema kertoo Twitterissä, että lennot on aikataulutettu normaalisti iskusta huolimatta.

Manchesterin pommi-isku oli verisin Britanniassa sen jälkeen kun neljä al-Qaida -verkoston iskijää tappoi Lontoon metroon ja busseihin tehdyssä iskussa 52 ihmistä ja haavoitti satoja heinäkuussa 2005.

Vaalikampanjat jäihin

Pääministeri May ja työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ovat keskeyttäneet vaalikampanjansa iskun takia. Corbyn sanoi keskustelleensa asiasta Mayn kanssa, ja he olivat yhdessä sopineet kampanjoiden keskeyttämisestä.

Myös liberaalidemokraattien johtaja Tim Farron tviittasi puolueen keskeyttävän kaiken vaalikampanjoinnin toistaiseksi.

Britanniassa pidetään ennenaikaiset parlamenttivaalit 8. kesäkuuta.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme