Mainos
Mainos

Tämän tiedämme: Näin Pariisin isku kytkeytyy eri maihin

Ranskassa viranomaiset jatkavat kuumeisesti Pariisin iskuihin liittyviä tutkimuksia. Yksi hyökkääjä on tunnistettu, mutta edelleen selvitetään, millaisia ihmisiä, kuvioita ja kytköksiä järkyttävien hyökkäysten taustalla on.

MTV Uutiset päivittää tätä artikkelia sitä mukaa kun uusia kytkyjä ilmenee.

Ainakin 129 ihmistä kuoli ja satoja loukkaantui myöhään perjantai-iltana tehdyissä terroristi-iskuissa Pariisin keskustassa.

Äärijärjestö ISIS on ottanut vastuun iskuista, jotka kohdistuivat konserttisaliin, ravintoloihin ja baareihin sekä urheilustadionille. Hyökkääjistä kuusi räjäytti itsensä, yksi kuoli poliisin luoteihin.

Viranomaiset eri puolilla Eurooppaa selvittävät iskujen yhteyttä omaan maahansa. Monissa maissa turvatoimia on kiristetty. 

Ranska: Ainakin yksi hyökkääjä Pariisista

Ranskan viranomaiset ovat tunnistaneet yhden hyökkääjistä Pariisissa asuneeksi, 29-vuotiaaksi Omar Ismail Mostefaiksi. Hän räjäytti itsensä konserttisalissa, jossa tehtiin iskuista verisin.

Kuusi ihmistä hänen lähipiiristään, myös hänen isänsä ja 34-vuotias veljensä, on pidätetty tutkimusten ajaksi. Lähellä poliisia oleva lähde kertoo, että miehen ystävien ja sukulaisten luona on tehty tutkimuksia. 

Mostefai tunnistettiin sormenjäljistä. Hänen tiedetään olleen radikalisoitunut muslimi, mutta yhteyksiä terrorismiin ei ole aiemmin löydetty.

Poliisin mukaan hyökkääjät olivat koulutettuja tehtäväänsä, ja nyt selvitetään, ovatko he olleet taistelemassa Syyriassa, jota ISIS pitää alueenaan.

Hyökkäyksessä käytetty musta Seat löytyi aamulla Pariisin itäisestä Montreuiln kaupunginosasta aikaisin tänä aamuna.

Belgia: Auto yhdistää hyökkäykset Belgiaan

Kaksi Pariisissa iskuja tehneistä henkilöistä oli Brysselissä asuneita ranskalaisia, kertoo belgialaissyyttäjä. He kuolivat iskujen yhteydessä.  

Belgialaispormestarin mukaan pidätettyjä on viisi. Syyttäjät eivät ole vahvistaneet pidätettyjen määrää. 

Belgian viranomaisten mukaan kaksi autoa, joita hyökkääjät Pariisissa käyttivät, oli vuokrattu Belgiasta.

Maan oikeusministeri Koen Geens kertoo pidätetyillä olevan yhteyksiä muun muassa harmaaseen Polo-autoon, joka oli vuokrattu Belgiasta ja joka löytyi läheltä Bataclanin konserttitaloa.  Silminnäkijät ovat kertoneet, että osa hyökkääjistä saapui Belgian rekisterissä olevalla autolla.

Pidätykset on tehty Brysselissä Molenbeekin alueella, jolla on tiedetty jo aiemmin olevan yhteyksiä terrorismiin.

Kreikka: Passi yhdistää hyökkääjän Leroksen saarelle

Kreikan viranomaiset ovat vahvistaneet, että yhden hyökkääjän vierestä löydetty passi kuuluu miehelle, joka rekisteröityi lokakuussa turvapaikanhakijaksi kreikkalaisella Leroksen saarella.

Poliisi kuitenkin korostaa, että mahdollisuus passin vaihtamiseen ennen iskua on olemassa. Kreikkalaispoliisi tarkistaa myös sormenjälkiä, jotka on saatu hyökkääjistä.

Jos tarkemmissa tutkimuksissa selviää, että sormenjäljet yhdistävät miehen Kreikkaan, on mahdollista, että osa hyökkääjistä on saapunut Eurooppaan Välimeren yli muiden pakolaisten joukossa.

Saksa: Liittyykö massiivinen aselöytö iskuihin?

Saksan poliisi pidätti marraskuun 5. päivä miehen, jonka autosta löytyi konetuliaseita, käsiaseita sekä räjähteitä. Löytö tehtiin rutiininomaisen tarkastuksen yhteydessä moottoritiellä. 

Baijerin viranomaiset pitävät mahdollsiena, että aselöydöllä on yhteyksiä hyökkääjiin. Samalla on nostettu esille sitä, että viranomaisten on tärkeää tietää, keitä maassa olevat henkilöt ovat. 

Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere on kuitenkin toivonut, ettei tehtäisi hätäisiä johtopäätöksiä, jotka liittyvät maassa oleviin pakolaisiin.

Saksan tiedustelujohtaja on vaatinut maan rajatarkastuksiin järjestelmällisyyttä. Tiedustelujohtaja Hans-Georg Maassen kommentoi tilannetta Saksan rajoilla Pariisin terrori-iskujen jälkeen.  
Maassenin mukaan ääriainekset voivat hyödyntää tilannetta Saksan rajoilla, jota Maassen kuvailee "toisinaan kaoottiseksi".  

Serbia: Syyrialaispassin omistaja haki turvapaikkaa

Syyrian passia kantanut henkilö tuli Eurooppaan Serbian kautta, kertoo maan sisäministeriö.

Passi löytyi yhden kuolleen hyökkääjän vierestä. 

– Yksi epäilty hyökkääjä, (josta ministeriö käyttää nimeä A.A.), rekisteröityi Presevon rajalla 7. lokakuuta, ja hän haki turvapaikkaa, ministeriön tiedotteessa sanotaan.

Presevon raja erottaa Serbian Makedoniasta. 

– Tarkistukset ovat vahvistaneet, että hänet tunnistettiin Kreikassa 3. lokakuuta. Hänestä ei ollut Interpolin hakua päällä.

Syyria: Saivatko hyökkääjät taistelukoulutusta?

Pariisin terrori-iskujen yhdeltä paikalta löydetty Syyrian passi voi olla väärennös, sanoo yhdysvaltalainen turvallisuuslähde CBS-uutiskanavalle.  

Lähteen mukaan passissa oleva numerosarja ei täsmää aitoihin Syyrian passeihin, eivätkä myöskään passin kuva ja passinhaltijalle merkattu nimi täsmää.  Aiemmin Kreikka vahvisti, että passi kuului Kreikassa lokakuussa rekisteröityneelle turvapaikanhakijalle.

Kreikan poliisi on sanonut pitävänsä mahdollisena, että passi on vaihtanut omistajaa ennen iskuja.  

ISIS on vahva Syyriassa, josta on lähtenyt valtava määrä ihmisiä pakoon Eurooppaan. Passin lisäksi selvityksessä on, ovatko Pariisin iskujen tekijät olleet Syyriassa koulutuksessa tai taistelemassa.

Lähteet: AFP, Reuters, EPA

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme