Mainos
Mainos

Tämän vuoksi Lontoo palaa

Lontoosta muihin Englannin suuriin kaupunkeihin levinneiden mellakoiden suurimmaksi syyksi on nähty sosiaalinen eriarvoisuus. Mellakoita ja ryöstelyä on esiintynyt pääasiassa köyhissä kaupunginosissa. Mellakoilla ei ole kuitenkaan selkeää poliittista motiivia tai edes iskulausetta. Kokemus etnisestä syrjinnästä oli osasyy ensimmäisten levottomuuksien laukeamiseen, mutta kyseessä eivät ole "rotumellakat", kuten 80-luvulla, kun Lontoo oli tulessa edellisen kerran. Mellakoijia yhdistää köyhyyden lisäksi nuoruus, lähes kaikki ovat 90-luvulla syntyneitä.

Mellakat alkoivat siitä, kun Lontoon poliisi ampui 29-vuotiaan Mark Dugganin kuoliaaksi Tottenhamin kaupunginosassa. Monet alueen asukkaat pitivät ampumista tarpeettomana. Poliisin toimia koskeva arvostelu levisi yhteisössä ja sosiaalisessa mediassa, eivätkä viranomaiset pystyneet antamaan asiasta selkeää tietoa. Dugganilla oli hallussaan ase, mutta tapahtumien tarkka kulku on edelleen hämärän peitossa.

Mark Duggan oli tummaihoinen. Monet Lontoon afrikkalais-karibialaistaustaiset kokevat olevansa poliisin silmätikkuna. Heidän mielestään poliisi saattaa pysäyttää heidät vain etnisen taustan vuoksi. Mellakoinnissa ja ryöstelyssä on kuitenkin ollut mukana kaikkien etnisten ryhmien edustajia.

Sosiaalinen media ja poliisin tehottomuus ovat pahentaneet levottomuuksia. Mellakoita ja ryöstelyä on organisoitu etenkin Twitter-palvelun kautta. Lontoon poliisi ei ole edes eliittijoukkona pidetyn mellakkayksikkönsä avulla pystynyt pitämään levottomuuksia kurissa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme