Mainos
Mainos

Tämän vuoksi naiset liittyvät Isikseen

Supon arvion mukaan noin viidesosa Suomesta Isin riveihin lähtevistä on naisia. Luku vaihtelee maittain paljon.

Naisten matkustaminen Isisin hallitsemille alueille on lisääntynyt konfliktin edetessä, kertoo terrorismin ja radikalisoitumisen tutkija Pekka Hiltunen suojelupoliisista.

Kehitys liittyy Isis kasvaneeseen kykyyn hallita alueitaan, mikä näin helpottanut niille matkustamista.

Lähtijöiden motiivit vaihtelevat. Jotkut lähtevät alueelle puolisonsa perässä, osa kokonaisina perheinä. Jotkut lähtijöistä haluavat avioitua alueella.

– Osa on omaksunut radikaalin ideologian, jota halutaan toteuttaa alueella, jossa se nähdään mahdollisena, Hiltunen toteaa.

Tukevat kalifaatin rakentamista

Hiltusen mukaan naisten lähteminen alueelle tukee Isisin pyrkimystä rakentaa toimivaa valtiota. Alueella on alettu perustaa kouluja ja seuraavia sukupolvia aletaan tuomaan osaksi toimintaa. Isis on myös kehittänyt alueen infrastruktuuria ja julkaisee propagandamateriaalia, jossa mainostaa elämää kalifaatin alueella.

Naisilla on Isisin hallitsemilla alueilla pääosin hyvin perinteinen rooli, joka pyörii perheen ja lasten ympärillä. On kuitenkin viitteitä, että naisia rekrytoidaan osaksi uskonnollista poliisia ja palvelutehtäviin. Sotatoimiin naiset eivät kuitenkaan juuri osallistu.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot