Mainos
Mainos

Tanska jatkamassa sisärajatarkastuksia – Ruotsi vielä harkitsee

Rajatarkastukset Tanskan ja Saksan rajalla ovat todennäköisesti jatkumassa myös marraskuun jälkeen.

Tanskan pääministerin Lars Lökke Rasmussenin mukaan ei ole realistista, että tilapäiset rajatarkastukset voitaisiin vielä lopettaa. 

Pohjoismaista Ruotsi, Tanska ja Norja ovat hakeneet EU-komissiolta poikkeusluvan sisärajatarkastuksiin marraskuulle saakka. Vapaa liikkuvuus on yksi keskeisistä Schengen-alueen periaatteista.

Sisärajatarkastukset on kuitenkin mahdollista sallia poikkeusoloissa.  

– Arvioin, että meidän pitää jatkaa rajatarkastuksia. Tämä edellyttää totta kai keskustelua Euroopan unionin valtioiden kanssa, Rasmussen sanoi Ahvenanmaalla. 

Rajatarkastukset nousivat esiin Pohjoismaiden pääministerien epävirallisessa kokouksessa. Yhdessä pääministerit kertoivat tavoitteekseen tehdä Pohjoismaista ”maailman integroiduin alue”. 

Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin mukaan on tärkeää, ettei viime syksyn hallitsematon maahanmuutto pääse toistumaan. Ruotsi kuitenkin yhä harkitsee tarvetta tarkastusten jatkamiseen. Tanskan ja Ruotsin väliset tarkastukset ovat herättäneet paljon kritiikkiä, koska raja-alueella moni käy naapurimaassa päivittäin töissä. 

– Arvioimme vielä, mitä teemme marraskuun jälkeen, mutta emme voi päätyä samaan tilanteeseen kuin viime syksynä, Löfven sanoi. 

Jo maaliskuussa rajatarkastusten kerrottiin olevan vain väliaikaisia:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme