Mainos
Mainos

Tanska juhli Margaretaa

Tanska aloitti kuningatar Margareetan vallassaolon 25-vuotisjuhlallisuudet muistamalla kuningattaren isää, edesmennyttä kuningas Fredrik IX:ää. Kuninkaan kuolemasta tuli tänään kuluneeksi 25 vuotta, ja päivän johdosta hänen lähiomaisensa kokoontuivat yksityiseen muistotilaisuuteen Roskilden tuomiokirkkoon ja kävivät kuninkaan haudalla.

Tilaisuuden jälkeen kuningatar omaisineen ja osallistui toiseen jumalanpalvelukseen Christiansborgin palatsin kappelissa. Seurueeseen liittyivät myös Norjan kuningaspari ja presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari. Ruotsin kuningaspari ei ollut paikalla, koska Ruotsissa on edelleen suruaika kuninkaan sedän prinssi Bertilin kuoleman johdosta.

Myöhemmin illalla kuningashuone järjesti vastaanoton yli 200 kutsuvieraalle. Juhlassa puhunut Tanskan pääministeri Poul Nyrup Rasmussen ylisti kuningatarta ja sanoi tämän hallintokauden aina vastanneen Tanskan kansan odotuksia. Hän muistutti, että nimenomaan Tanskan kansa tahtoi Margareetan kuningattareksi. Vielä kuningattaren ollessa lapsi tanskalaiset äänestivät perustuslakiin muutoksen, jonka nojalla nainen voitiin valita hallitsijaksi, Nyrup Rasmussen sanoi.

Pääministeri sanoi myös, että kun Margareeta valittiin kuningattareksi, Tanskassa sanottiin, että maa saa maailman parhaiten koulutetun monarkin.
-Kaksikymmentäviisi vuotta myöhemmin voidaan täysin oikeutetusti sanoa, että Tanska sai myös maailman parhaan hallitsijan, pääministeri sanoi.

Kuningattaren juhlinta jatkuu huomenna. Tällöin on ohjelmassa mm. juhlavastaanotto kansankäräjillä. Tavalliset tanskalaiset pääsevät näkemään kuningattaren, kun hän ajaa juhlakulkueessa kaupungin halki Raatihuoneen torille.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme